Denník N

Kúpili ste deťom trampolínu? Lekár upozorňuje, ako sa na nej správať, aby neskončili s vážnymi úrazmi v nemocnici

Foto N - Peter Lázár
Foto N – Peter Lázár

Lekár Jozef Kubašovský ošetroval množstvo úrazov detí, ktoré sa stali na trampolínach. Vraví, že nie je proti ich kúpe, treba však striktne dodržiavať pravidlá.

Máte dve deti a jedného vnuka. Mali ste či máte v domácnosti aj trampolínu?

Nie, nikdy. Moje deti o ňu nejavili záujem, uvidíme, ako sa prejaví vnuk. Viem, že trampolíny sú už pomaly v každom dvore, každoročne pribúdajú a ani ja v princípe nie som proti nim. Treba však na nich dodržiavať isté pravidlá – a to sa často nedeje.

Prvý článok o rizikách trampolín pre deti som preto napísal už v roku 2014, hoci verejnosť na to prakticky nereflektovala. Už vtedy sme však ako lekári mali s trampolínami negatívne skúsenosti. Bolo jasné, že časom to bude ešte horšie.

Inak rekreačné používanie trampolín sa vo väčšej miere rozbehlo približne v roku 1950 v USA. Odtiaľ sa ich popularita presunula do Austrálie, západnej Európy a nakoniec aj do krajín východnej Európy. Prvá publikácia o úrazoch na trampolíne vyšla už v roku 1956.

Spomínate si na prvý úraz z trampolíny, ktorý ste riešili?

Samozrejme. Priviezli k nám asi 15-ročného chlapca s veľmi ťažkou zlomeninou členka, ktorého sme museli operovať. To ma priviedlo k tomu, aby som sa trampolínam začal venovať viac, takže odvtedy sledujem aj štatistiky úrazov na nich vo svete. V USA začali riešiť prevenciu už v roku 1990.

Tak konkrétne – odporúčate rodičom, aby svojim deťom kupovali do záhrady trampolínu? Lebo ja ako laik si myslím, že deťom po sedení v škole a po trávení času s počítačmi a mobilmi prospeje, ak si poriadne zaskáču.

Nie som proti za predpokladu, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Bývanie a záhrada, Slovensko, Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie