Denník N

Zimný spánok medveďov môže byť čoskoro minulosťou, vraví odborník na veľké šelmy

Medvedica s mláďaťom. Foto – Michal Kalaš
Medvedica s mláďaťom. Foto – Michal Kalaš

Po viacerých incidentoch sa z regulácie medveďov stala politická téma. Opozícia chce odvolať ministra životného prostredia Jána Budaja, ktorý podľa nej situáciu nezvláda. Odborník na veľké šelmy v rozhovore opisuje, ako vyzerá život medveďov na Slovensku, a vysvetľuje, prečo onedlho nebudú potrebovať ani zaľahnúť na zimný spánok.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Doba zimného spánku medveďov sa v porovnaní s minulosťou pomerne výrazne skracuje. Zoológ a riaditeľ Správy Národného parku Malá Fatra Michal Kalaš hovorí, že populácie medveďa v južnejších krajinách nezimujú vôbec a je pravdepodobné, že postupnou zmenou klímy sa to udeje aj u nás. „Už pozorujeme, že medvede zaliehajú do brloha na zimný spánok často až v druhej polovici decembra. Niekedy sú aktívne ešte na začiatku januára.“

V rozhovore sa ďalej dočítate:

  • že medveď môže zimovať aj v kmeni stromu alebo sa dá zafúkať snehom v kosodrevine,
  • vernosť u medveďov neexistuje, samec má snahu páriť sa s medvedicou, na ktorú natrafí,
  • o počte mláďat, ktoré medvedica porodí, sa rozhodne až na jeseň, hoci otehotnela na jar,
  • prečo minulý rok zahynulo na cestách 40 medveďov.

Aký je denný režim medveďa?

Medveď na Slovensku má dvojvrcholovú aktivitu. Počas dňa nie je aktívny. Prispôsobil sa ľudskej činnosti v krajine. Nemá žiadny záujem o stretnutia s ľuďmi, je to pre neho stresová situácia. Zviera je plašené, musí unikať, a tým páli viac energie.

Cez deň si nachádza rôzne vhodné miesta, ktoré ľudia navštevujú málo. Napríklad nepreniknuteľné húštiny. Tam leží počas dňa, a večer, keď aktivita ľudí začína upadať, medveď sa začína prebúdzať do života. Večer okolo siedmej začínajú pozvoľne vyhľadávať potravu. Počas noci môžu mať fázy oddychu a ich aktivita ešte graduje nadránom okolo štvrtej, piatej hodiny. Po piatej zase začínajú vyhľadávať denné miesto odpočinku, kde si ľahnú a opäť tam čakajú.

Existujú výnimky v lokalitách, kde ľudia málo rušia medveďa, a tak môže byť aktívny aj v priebehu dňa, napríklad v subalpínskom pásme na holiach. Medvede sú počas dňa aktívnejšie aj v období ruje, keď hľadajú samice.

V akom prostredí sa najradšej zdržiava?

V lesoch, ale závisí to aj od ponuky potravy. Chodí aj do poľnohospodárskej krajiny, kde nachádza potravu v podobe ovocia, poľnohospodárskych plodín alebo lúčne mravce. Hlavným biotopom medveďov a najmä tým, kde v zime hibernuje, sú však lesné spoločenstvá.

Prečo medveď v zime spí a ako dlho trvá jeho spánok?

Jeho organizmus sa prispôsobuje obdobiu s nedostatkom potravy, no nie všetky medvede hibernujú. Populácie v južnejších krajinách nezimujú vôbec. A je pravdepodobné, že postupnou zmenou klímy sa to udeje aj u nás. Už pozorujeme, že medvede často zaliehajú do brloha na zimný spánok až v

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Medvede

Ochrana prírody

Príroda

Rozhovory

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie