Denník N

Problémom dnešných vzťahov je aj nesústredenosť, vraví Majáková z nových rodinných poradní

Jarmila Majáková. Foto - N
Jarmila Majáková. Foto – N

Jarmila Majáková sa už tridsať rokov venuje rodinám v kríze. Momentálne pomáha so zakladaním rodinných poradní, v ktorých by ľudia mali nájsť bezplatnú psychologickú, sociálnu alebo právnu pomoc. Poradne by mali predchádzať napríklad rozpadu rodín či vyostreným partnerským sporom o deti.

Majáková by bola rada, ak by sa pomocou nich robila aj osveta a prekonávali sa mýty o vzťahoch a výchove detí. „Napríklad, že príchod druhého dieťaťa zlepší manželstvo, v ktorom majú partneri problém. To je mýtus. Najprv treba vyriešiť príčinu nezhôd a až potom mať druhé dieťa,“ hovorí Majáková, ktorá je supervízorkou pre zamestnancov novovznikajúcich rodinných poradní. Venuje sa najmä rodinným asistentom, sociálnym pracovníčkam, právničkám a sociálnej pedagogičke.

V súčasnosti na Slovensku fungujú štyri rodinné poradne – v Trnave, Nových Zámkoch, Žiline a v Košiciach, onedlho sa má pridať poradňa v Humennom. Budúci rok by ich spolu malo byť už 46. Minister práce Milan Krajniak sľúbil, že pre poradne má vyrokované peniaze z Európskej únie, preto by mali fungovať minimálne najbližších sedem rokov, čiže do konca nadchádzajúceho programového obdobia.

V apríli vznikli štyri nové rodinné poradne, ktoré doteraz pomohli 95 klientom. Očakávali ste väčší nápor?

Nemala som očakávania, pretože naše služby zatiaľ neboli veľmi medializované. Vie o nás málo ľudí, ale keď o nás hovorili v rozhlase, skokovo nám narástol počet klientov zo 45 na 95 a dnes je ich ešte viac.

Zatiaľ teda dostane pomoc každý, kto príde, a to bez čakacích lehôt a objednávania?

Zatiaľ nemáme žiadne čakacie lehoty. Ak by klienti potrebovali, môžeme im poskytovať pomoc aj raz týždenne.

Akú maximálnu kapacitu majú štyri poradne, ktoré už fungujú?

V poradni máme troch psychológov a dvoch sociálnych pracovníkov. Jeden denne dokáže vybaviť šesť klientov.

Takže jedna poradňa s piatimi odborníkmi by mesačne dokázala pomôcť aj 600 konzultácií. To je pomerne veľká rezerva. Do poradne môže prísť ktokoľvek?

Áno. Cieľom je riešiť problémy včas a nie vtedy, keď už je neskoro a keď už sú následky veľmi zlé a pre systém finančne náročné, teda keď už sú klienti na polícii, na súdoch a na kuratele. Na Slovensku chýba preventívna práca s ľuďmi. Môže k nám prísť ktokoľvek, kto sa chce naučiť byť lepším partnerom, lepším rodičom alebo lepšou svokrou.

Nie je to tak, že ľudia svoje problémy nevidia, až kým neprerastú a dostanú sa na políciu alebo súdy?

Je to tak. Preto verím, že budeme môcť robiť aj prevenciu a osvetu. To je moja súkromná ambícia a misia v tomto projekte. Existujú mýty o manželstve, o sexualite aj o výchove detí. Verím, že v budúcnosti budeme robiť aj prednášky a workshopy o týchto témach.

V súčasnosti to však neviem zaručiť, pretože sme len v pilotnej fáze projektu. S kolegami by som však na Slovensku veľmi chcela presadzovať belgický model fungovania rodinných poradní.

To je aký?

Je to model, ktorý je rozšírený o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie