Denník N

Prečo facka nič nerieši. Deti potrebujú hranice, ale nemožno ich vynucovať fyzickými trestami

Ilustračné foto – Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Z trestu si deti neodnášajú žiadne ponaučenie, telesné tresty im dávajú signál, že ubližovať druhým je v poriadku, a čím častejšie sa v rodine telesné tresty používajú, tým je ich negatívny vplyv horší.

  • Denník N sa rozprával s dvomi psychologičkami, aby pohovorili o vplyve trestov na deti. Zisťovali sme, či je „time out“ vhodný výchovný prostriedok alebo ako správne zareagovať na plačúce dieťa, ktoré sa nechce vzdať hračky iného dieťaťa.
  • Právnička vysvetľuje, čo zákon o rodine rozumie pod „primeraným výchovným prostriedkom“ rodiča, a hovorí, prečo by sme mali zákonom úplne zakázať fyzické trestanie detí.

Vo svete existuje 63 krajín, ktoré úplne zakázali telesné tresty detí – v škole, rodine a kdekoľvek inde.

Patria k nim aj štyria z našich susedov: Rakúsko (1989), Ukrajina (2004), Maďarsko (2005) a Poľsko (2010).

Slovenský zákon o rodine však uvádza, že „rodičia majú právo použiť pri výchove dieťaťa primerané výchovné prostriedky“. Podmienkou ich použitia je, aby nebolo ohrozené zdravie, dôstojnosť, duševný, telesný a citový vývin dieťaťa.

Čo zákon rozumie pod „primeraným výchovným prostriedkom“ rodiča? Je ním aj „výchovná facka“ tínedžerovi, ktorý príde domov po večierke v podnapitom stave, alebo sa to už považuje za prekročenie zákona?

Zisťovali sme aj to, čo hovorí najnovší výskum o fyzickom a psychickom trestaní detí. Je „time out“ vhodný alebo nie? Ako správne zareagovať na plačúce dieťa, ktoré sa nechce vzdať hračky iného dieťaťa, a ako postupovať, ak dieťa vbehne na cestu plnú áut napriek opakovaným upozorneniam?

UNICEF: Väčšina detí dostala fyzický trest

Hoci počet krajín, ktoré zakazujú fyzické tresty detí, narastá, tento jav nevymizol. Podľa správy UNICEF z roku 2014 až 80 percent detí vo svete dostalo na zadok alebo ich rodičia inak fyzicky potrestali.

V Spojenom kráľovstve sa vo výskume z roku 2011 42 percent rodičov priznalo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Duševné zdravie

Rodičovstvo

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie