Denník N

Vývoj bojov (117. deň): Darilo sa lepšie západným letcom nad Irakom alebo ruským nad Ukrajinou? Porovnanie Púštnej búrky a Putinovej vojny

Su-34 ruského letectva. Foto - Wikipedia
Su-34 ruského letectva. Foto – Wikipedia
  • Rusi dobyli dôležitú obec a priblížili sa k Lysyčansku.
  • Ako prebieha ruská letecká vojna.
  • Pri Chersone bola krátka prestávka.
  • Videá dňa – ruské letectvo vo vzduchu (Su-25, Su-34, Ka-52); hrdinské lety Ukrajincov do Mariupola; ako sa prispôsobujú bežné granáty na použitie na dronoch; ako vyzerá bojisko pri Zolotom.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za pondelok 20. júna. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Ako vyzerá ruská letecká vojna. Rusko zatiaľ na Ukrajine preukázateľne a nenávratne prišlo o 32 bojových lietadiel a 46 vrtuľníkov. Niekoľko ďalších bolo poškodených. Na porovnanie – počas prvej vojny v Perzskom zálive spojenci prišli o 52 lietadiel a 23 vrtuľníkov, spolu o 75 strojov. Kým vojna na Ukrajine trvá už takmer štyri mesiace, boje nad Irakom prebiehali oveľa kratšie – od 17. januára do 23. februára 1991.

Z týchto údajov sa zdá, že ruskému letectvu sa darí oveľa lepšie ako západným v roku 1991. Napriek tomu včera britské ministerstvo obrany napísalo, že jeho neočakávane slabé výkony sú jednou z príčin ruských vojenských neúspechov na Ukrajine. Je to mylný úsudok, podceňovanie východnej armády a preceňovanie vlastnej?

Ani jedno. Briti majú pravdu, ruské letectvo nefunguje tak, ako by malo. Respektíve tak, aký obraz o sebe roky vytváralo.

Aké je vysvetlenie? Spojenci síce nad Irakom prišli o 75 lietadiel a vrtuľníkov, ale iba 42 bolo obeťou irackej protivzdušnej obrany (zvyšok boli nehody), ktorá bola v tom čase veľmi početná a aj relatívne moderná. To platilo aj o ukrajinskej na začiatku bojov 24. februára. Medzi oboma vojnami je však niekoľko zásadných rozdielov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie