Denník N

Hokejbalisti chcú v Kanade piate zlato v sérii. Zvykajú si na siete namiesto plexiskiel

Víťazná skupinová fotografia slovenských hokejbalistov na domácom šampionáte v Košiciach v roku 2019. Zlato sa teraz pokúsia obhájiť v Montreale. Foto – TASR/Milan Kapusta
Víťazná skupinová fotografia slovenských hokejbalistov na domácom šampionáte v Košiciach v roku 2019. Zlato sa teraz pokúsia obhájiť v Montreale. Foto – TASR/Milan Kapusta

V noci na stredu nastúpili na prvý zápas na majstrovstvách sveta obhajcovia titulu, hokejbalisti Slovenska, a zvíťazili 6:1 nad Veľkou Britániou. Úspech na turnaji by znamenal rekordnú štvrtú obhajobu zlata. Prvý raz triumfovali ešte v roku 1999 – vtedy v zostave aj so slovenskými hokejovými legendami Pavlom Demitrom, Jozefom Stümpelom a Richardom Zedníkom.

Hokejbalové majstrovstvá sveta sa na rozdiel od hokejových hrajú každé dva roky, nie každý rok. Pandémia koronavírusu si však vynútila preloženie minuloročného šampionátu, a tak je tohtoročné vydanie podujatia prvým s odstupom troch rokov.

Slovenská „zlatá séria“ trvá od predchádzajúceho turnaja organizovaného Kanadou, ktorý sa konal v roku 2013 v meste St. John’s v atlantickej ostrovnej provincii Newfoundland a Labrador.

Tohtoročné vydanie majstrovstiev sveta hostí frankofónny Québec a Montreal.

Sotva nájdeme na Slovensku kolektívny šport, ktorý by na medzinárodnom poli zaznamenal také úspechy ako hokejbal.

Ak by hokejbalisti získali piate zlato v sérii, stali by sa prvým tímom v histórii podujatia siahajúcej do roku 1996, ktorému by sa to podarilo.

Zároveň by sa Slovensko výraznejšie osamostatnilo na čele historickej tabuľky úspešnosti krajín: na začiatku tohtoročných MS majú Slovensko i Kanada vo vitrínach po 5 víťazných pohárov, no obe krajiny budú chcieť získať svoj šiesty triumf. Tretie najúspešnejšie v mladých dejinách hokejbalových MS je Česko s tromi zlatými medailami.

Do pamäti našich fanúšikov sa hokejbalové MS zapísali najmä prvým slovenským zlatom v roku 1999 z turnaja, ktorý hostil zvolenský zimný štadión. Za našu hokejbalovú reprezentáciu vtedy nastúpili viaceré hokejové hviezdy a priame prenosy vysielala RTVS so sprievodným slovom dnes už zosnulých hokejových komentátorov Ivana Niňaja a Andreja Miklánka.

V tom roku – 1999 – išlo o vôbec prvé zlato pre slovenský kolektívny šport od osamostatnenia Slovenska. Hokejbalisti tak svojím zlatom o 3 roky predstihli hokejistov – a komentátor Ivan Niňaj sa v návale radosti aj preriekol, keď víťazný tím nazval „hokejovým“.

Tohtoročný šampionát si všíma i oficiálna stránka NHL.com a poukazuje na prepojenie hokejbalového a hokejového sveta aj v iných krajinách, nielen na Slovensku.

Napríklad v realizačnom tíme exotického hokejbalového Haiti – nováčika v najvyššej divízii MS – je trojica bývalých hráčov NHL. Haiti v nedeľu odohralo exhibičný zápas a v drese jeho súperov nastúpili aj aktuálni hráči tímov NHL z Arizony, Ottawy a Pittsburghu.

V Montreale sa predstavia aj naše hokejbalové reprezentantky. Ženské šampionáty sa hrajú od roku 2007, pôjde teda o ôsme vydanie. Naše hráčky dosiaľ získali jeden majstrovský titul (2011), tri strieborné medaily a jednu bronzovú, čo z nich robí druhú najúspešnejšiu ženskú reprezentáciu hneď za Kanadou (päťnásobné majsterky sveta).

Tréner Mojmír Hojer na prijatí u prezidentky Zuzany Čaputovej. Foto – archív M. H.

Pred začiatkom turnaja sme sa porozprávali s trénerom našej mužskej reprezentácie Mojmírom Hojerom (1971). Niekdajší hokejbalový obranca bol takisto členom zlatého tímu z roku 1999 a od roku 2019 vedie slovenský národný tím.

S akými ambíciami ste vycestovali do Kanady? Organizátori na svojom oficiálnom facebookovom profile napísali, že „Slováci si idú po medailu“. Nie je to trocha málo? Nebudete vnímať všetko iné ako obhajobu zlata ako neúspech?

Konkurencia je veľká a enormne túži nás zničiť. Vyhrať chce a môže približne 5-6 tímov. My pôjdeme postupne. Chceme dobre zahrať v skupine, aby sa čo najskôr ustálilo zloženie útokov. Nevieme, čo bude lepšie – skončiť druhý či tretí? Druhá skupina je vyrovnaná. Kanada, USA, Grécko, Fínsko sú ťažkí súperi. A potom chceme ísť čo najďalej.

Podľa prvých správ z dejiska šampionátu vás všeličo zaskočilo. Napríklad mužská časť turnaja sa bude hrať v menšej hale než ženská a namiesto plexiskiel sú nad mantinelmi natiahnuté siete. Čakali ste od kanadských organizátorov lepšiu prípravu turnaja?

V Európe sú hokejbalové podujatia vždy lepšie pripravené a s väčšou diváckou kulisou. Je to tu pripravované na poslednú chvíľu s mnohými nedokonalosťami či chybami. Napríklad vylúčený hráč si trest odsedí na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokejbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie