Denník N

Vývoj bojov (118. deň): Rafinéria pri ruskom Rostove dnes spoznala budúcnosť vojen

Obyvatelia Lysyčanska prechádzajú okolo nevybuchnutej ruskej rakety. Foto - TASR/AP
Obyvatelia Lysyčanska prechádzajú okolo nevybuchnutej ruskej rakety. Foto – TASR/AP
  • Nová hanba pre ruskú protivzdušnú obranu.
  • Rusi prerazili bližšie k Lysyčansku, sú už veľmi blízko.
  • Kúpi Slovensko v reakcii na vojnu F-35 namiesto F-16? Určite nie.
  • Mapa dňa – ako to vyzerá pri Lysyčansku a kde je situácia najhoršia. 
  • Videá dňa – Rusi zničili dve americké húfnice M777; objavili od očitých svedkov videá z obrovského výbuchu muničného skladu z minulého týždňa; vojaci separatistov majú biednu výzbroj i výstroj.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za utorok 21. júna. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Nová hanba pre ruskú protivzdušnú obranu. Udalosť, o ktorej budú nasledujúce riadky, netreba preceňovať v zmysle, že je dôležitejšia ako ruské úspechy pri Lysyčansku. Prípadne, že by mohla zmeniť výsledok tejto konkrétnej vojny v prospech Ukrajiny. Naznačuje však možnú podobu budúcich vojen.

Operácia ukrajinského dronu proti rafinérii Novošachtinskij síce bola úspešná, časť prevádzky skončila v plameňoch, ale ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru vrátane rafinérií spôsobujú väčšie škody, pretože sú častejšie a Rusi pri nich navyše používajú ťažšie a tým aj ničivejšie zbrane. Ruské médiá okrem toho tvrdia, že požiar rafinérie sa podarilo rýchlo uhasiť (to však tvrdili aj o krížniku Moskva, ktorý sa vzápätí potopil).

Tento konkrétny útok je však ukážkou, ako lacná improvizácia dokáže spôsobiť mnohonásobne väčšie škody. Na hospodárstve, ale v tomto prípade najmä na morálke nepriateľa. Ukazuje aj nový spôsob použitia dronu ako prostriedku na takmer strategické útoky v hĺbke nepriateľovho územia. Počas

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie