Denník N

Matovič obvinil SaS, že sa spriahla s opozíciou a fašistami, Sulík sa pýta, či zostať v koalícii

Igor Matovič a Eduard Heger na tlačovej besede v Národnej rade. Foto - TASR
Igor Matovič a Eduard Heger na tlačovej besede v Národnej rade. Foto – TASR

Vzťahy v koalícii sú po prelomení veta prezidentky Zuzany Čaputovej opäť mimoriadne zlé. Predseda OĽaNO, minister financií a predkladateľ balíčka prorodinných opatrení Igor Matovič po prijatí zákona bez dôkazov vyhlásil, že existovala dohoda medzi SaS a opozíciou vrátane fašistov z Republiky, aby hlasovali za pripomienky prezidentky a skúsili na to získať väčšinu hlasov.

Práve takéto „sprisahanie“ podľa Matoviča presvedčilo váhajúcich poslancov v OĽaNO, aby zahlasovali za prelomenie veta Zuzany Čaputovej, aj keď s hlasmi kotlebovcov. Šéf OĽaNO o údajnom sprisahaní informoval svojich poslancov správou ešte pred hlasovaním, novinárom ju však nechcel ukázať.

SaS na to obratom reagovala ešte počas tlačovej besedy – označila to za lož, oznámila, že opäť nebudú chodiť na koaličné rady a zvolala tlačovú besedu.

Na nej predseda SaS Richard Sulík povedal, že Igor Matovič robí všetko preto, aby vyštval ich stranu z koalície. Vylúčil, že by sa jeho strana spolčila s opozíciou.

„Aký má zmysel zotrvať v koalícii s človekom, ktorý veľkú časť svojej energie venuje útokom na koaličného partnera?“ povedal potom Sulík o predsedovi OĽaNO s tým, že trpezlivosť jeho ministrov a poslancov nie je nekonečná.

V SaS si cez leto premyslia, či a ako zotrvajú v koalícii. „Keď budeme rozhodnutí, oznámime to aj skôr ako po lete,“ dodal s tým, že odchod SaS by zrejme „urobil Matovičovi radosť“.

„Možno fašisti budú vhodnejším partnerom,“ povedal ešte predseda SaS o možnosti v prípade ich odchodu. Podľa Sulíka je potrebné, aby si v koalícii počas leta oddýchli.

Verzia predsedu OĽaNO

Vráťme sa však k tomu, čo Matovič o svojich koaličných partneroch po prijatí balíčka hovoril a ako opisoval to, čo nazval sprisahaním. „Do diskusnej skupiny medzi našimi poslancami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Matovičov balíček

Slovensko

Teraz najčítanejšie