Denník N

Náramkami monitorovali covid, ochorenie zachytili už dva dni pred príznakmi

Ilustračný obrázok. Zdroj - Unsplash/dusan jovic
Ilustračný obrázok. Zdroj – Unsplash/dusan jovic

Vedci vytvorili algoritmus, ktorý zbiera dáta z inteligentných náramkov a hľadá náznaky infekcie.

Náramky, ktoré monitorujú nielen denný počet krokov, ale aj základné životné funkcie ako tep či frekvenciu dýchania, sa v ostatných niekoľkých rokoch dostali na mnohé zápästia.

Vedci preto zisťujú, či by umelá inteligencia z takýchto informácií vedela upozorniť na začiatok infekcie novým koronavírusom.

V štúdii, ktorú tento mesiac publikoval vedecký časopis BMJ Open, sa zamerali na diagnostiku covidu-19 pár dní pred tým, ako sa prejavia jeho prvé viditeľné príznaky.

Práve nástup príznakov ochorenia niekoľko dní po tom, ako je človek infekčný pre okolie či asymptomatické priebehy ochorenia, komplikovali snahu o kontrolu pandémie. Ľudia, ktorí nevedia, že sú infikovaní, totiž často nákazu nevedomky šíria ďalej.

Monitorovacie náramky a umelá inteligencia by to v budúcnosti mohli zmeniť.

Na výskume pracovali vedci z Dr. Risch Medical Laboratory v Lichtenštajnsku, Bazilejskej univerzity vo Švajčiarsku, McMaster University v Kanade a Imperial College v Londýne.

Tep, pot a krv

Vedci vyhodnocovali základné fyziologické zmeny, ktoré sú spojené so začínajúcim covidom. Snímač v náramku sa zameriaval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie