Denník N

Treba sa pripraviť na to, čo bude po Putinovi

Z mítingu Smeru na Slavíne 10. apríla 2022. Foto N - Tomáš Benedikovič
Z mítingu Smeru na Slavíne 10. apríla 2022. Foto N – Tomáš Benedikovič

Rusko nikam neodíde, preto potrebujeme stratégiu, ako sa k nemu správať.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Teraz nie je čas na obavy z Ruska. Ukrajina bojuje o svoje prežitie a o slobodu všade. Všetko naše úsilie by sa preto malo zamerať na získavanie peňazí na humanitárnu pomoc, na vzdelávanie zahraničnej verejnosti, na nátlak na západné vlády, aby dodávali zbrane a muníciu, i na iné činy solidarity.
Tieto argumenty znejú lákavo, lenže sú nesprávne. Utrpenie Ukrajiny je do značnej miery výsledkom strategického zlyhania Západu. Najprv sme zle pochopili kolaps Sovietskeho zväzu. Potom sme necítili zápach imperializmu a autoritárstva šíriaci sa z údajne demokratického a priateľského nového ruského štátu. Tiež sme ignorovali (hlavne vinou svojej chamtivosti) korupciu a gangsterstvo. A náš prístup, ktorý bol založený na zbožných želaniach, sme implementovali s ohromujúcou samoľúbosťou.
Západné krajiny by túto chybu už nemali robiť. Musíme si stanoviť ciele a priority. Musíme prísť na to, aké obete a riziká sme pripravení podstúpiť v nasledujúcich mesiacoch, rokoch a desaťročiach. Mali sme to urobiť v roku 1991. Nemali by sme ďalej otáľať.
Slovom, ktoré vyjadruje náš cieľ, by mala byť dekolonizácia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie