Denník N

Koalícia na poslednú chvíľu zmenila mediálne zákony, politikom dala právo na vyjadrenie

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). Foto - TASR
Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). Foto – TASR

Keď sa v roku 2019 Smer rozhodol, že vráti politikom právo na odpoveď, odborníci návrh kritizovali a poslanci za OĽaNO, Sme rodina a SaS hlasovali proti. Vláda sa zmenila a teraz tieto isté strany schválili podobný návrh.

Aktualizované o 11:06

Právo na odpoveď umožňuje ľuďom požiadať o zverejnenie ich reakcie, ak médium zverejnilo napríklad nepravdivé tvrdenia. V parlamente sa oň už roky zvádzajú boje.

Do slovenskej legislatívy dostala právo na odpoveď strana Smer v roku 2008, a to aj napriek veľkej kritike médií, ktoré na protest vychádzali s vybielenými titulnými stranami. Vláda Ivety Radičovej sa následne v roku 2011 rozhodla zmeniť tlačový zákon tak, aby právo na odpoveď nemohli využívať verejní funkcionári.

Vtedy a dnes

V roku 2019, teda rok po vražde novinára Jána Kuciaka, sa Smer rozhodol, že politikom právo na odpoveď vráti. Dialo sa to v čase, keď niektorí politici – najmä predseda Smeru Robert Fico – nechceli odpovedať na otázky novinárov, no chceli mať v zákone právo odpovedať na už zverejnené články v médiách. Podľa Smeru odobratím práva na odpoveď politikom vznikli dve kategórie občanov, čo bolo treba napraviť.

Opozícia bola jednoznačne proti. Vtedy poslankyňa za OĽaNO a dnes ministerka kultúry Natália Milanová napríklad povedala, že smerácku zmenu tlačového zákona považuje za „škodlivú“.

Proti sa postavilo aj viac ako 400 novinárov, ktorí podpísali spoločné vyhlásenie. „Politici majú dostatok možností vyjadriť sa k témam, v ktorých v médiách vystupujú. Túto možnosť však často odmietajú a niektorým médiám na položené otázky vôbec neodpovedajú,“ argumentovali novinári. „V demokracii by politici nemali rozhodovať o obsahu médií.“

Parlament napriek kritike právo na odpoveď politikom v roku 2019 vrátil. Za hlasovali poslanci Smeru, SNS, Mosta-Híd a ĽSNS, proti boli kluby SaS, OĽaNO, Sme rodina a väčšina nezaradených poslancov.

Našťastie vtedajšia koalícia schválila aj pozmeňovací návrh poslanca Ondreja Dostála (klub SaS), podľa ktorého sa zákon mal týkať len nepravdivých a pravdu skresľujúcich tvrdení. Nebyť toho, mohli by politici žiadať médiá o zverejnenie odpovedí aj na pravdivé tvrdenia v článkoch.

Prázdne titulné strany novín v roku 2008. Redakcie protestovali proti tlačovému zákonu z dielne Smeru.

Koalícia otočila

Téma práva na odpoveď pre politikov sa vrátila do parlamentu s vládnym návrhom dvoch nových mediálnych zákonov.

V návrhu zákona o mediálnych službách a návrhu zákona o publikáciách ministerstvo kultúry vytvorilo nový

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Médiá

Natália Milanová

Slovensko

Teraz najčítanejšie