Denník N

Na nahých chlapov nesiahajte!

z predstavenia Black Out švajčiarskeho choreografa Philippa Saira. Foto - Philippe Weissbrodt
z predstavenia Black Out švajčiarskeho choreografa Philippa Saira. Foto – Philippe Weissbrodt

Téma grantov, ktoré banskobystrickým divadlám stopol župan Marian Kotleba, sa bude v utorok večer skloňovať v televízii. Čo sa dá spraviť na ich podporu?

Začalo sa to v lete, keď banskobystrický župan zablokoval divadlu Štúdio tanca ministerský grant, a stále to pokračuje. V utorok 10. novembra bude televízna diskusia na Dvojke o 22:45, kde budú hosťami Michala Havrana šéfka súboru Zuzana Hájková a umelecký riaditeľ Bábkového divadla Na rázcestí, ktorému tiež Marian Kotleba stopol dotáciu. Spolu s nimi bude diskutovať aj politológ Andrej Findor.

Dvakrát vidieť naživo je lepšie než vidieť raz v televízii. Bystrickí tanečníci vystúpia 16. novembra v bratislavskej A4-ke a o dva dni neskôr na festivale Víkend atraktívneho divadla vo Zvolene. Potom sa dá urobiť najlepší obraz o tom, či je ich tvorba naozaj „dekadentná“, ako tvrdí vedenie banskobystrického kraja, a či si zaslúži podporu z verejných peňazí i v zbierke, ktorú si zorganizovali na svoj nový projekt.

Kauza Kotleba

Keď sa v auguste Divadlo Štúdio tanca osmelilo ozvať a do hry vstúpili médiá, reakciou župy bolo označenie jeho tvorby za dekadentnú. Bonbónikom bolo vyjadrenie o nahých chlapoch, ktorých údajne divadlo propaguje. V spojení s postavou Mariana Kotlebu vznikla kauza, akú Slovensko už dlho (a naše tanečné umenie ešte nikdy) nezažilo.

V rôznych časových odstupoch reagovala intelektuálna elita a divadlo zahájilo sériu diskusií. Tie osvetlili niektoré bizarné detaily, napríklad, že župan tento rok jednu zmluvu na prípravu toho istého festivalu podpísal. Išlo o výjazd dvoch zamestnankýň divadla do Švajčiarska, kde vyberali umelcov do programu.

Podpora začala prichádzať, až keď koncom septembra o peniaze na projekt Stop extrémizmu! prišlo banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí. Za divadlá sa odvtedy postavilo množstvo slovenských aj českých umelcov a osobností, zoskupení a inštitúcií.

K téme sa vyjadril aj minister kultúry Marek Maďarič. Ohlásil, že v novom Fonde na podporu umenia budú grantové zmluvy zasielané priamo príspevkovým organizáciám, bez zastávky na župe, ako to v snahe o decentralizáciu kultúry bolo doteraz.

Obe bystrické divadlá chcú pokračovať a hľadajú možnosti ako. My všetci sme sa už raz na ich tvorbu vyzbierali, formou daní tvoriacich aj rozpočet ministerských grantov, ktoré divadlá na svoje projekty získali. Ale Marian Kotleba im ich v rámci svojej županskej právomoci zadržal. Ako uviedol, radšej by ich použil na múzeá a knižnice, čo však nie je možné, lebo sú účelovo viazané. Zostanú teda zablokované na ministerstvách kultúry a zahraničných vecí.

Späť k tancu

Predstavenie švajčiarskeho choreografa Philippa Saira Black Out, ktoré malo byť v Banskej Bystrici v rámci zrušeného festivalu uvedené, sa medzitým s veľkým úspechom dvakrát odohralo v rámci festivalu Bratislava v pohybe.

Jeho tanečníci sú uzavretí v špeciálnej scéne, na vrchole ktorej stoja diváci a všetko sa odohráva pod nimi. Okrem tejto nezvyčajnej perspektívy sa navyše pozadie/pôdorys predstavenia neustále mení, tvoria ho čierne granule magicky presýpajúce choreografiu do grafiky, inštalácie, body artu, čierneho divadla… Prečo sú jeho tanečníci iba v plavkách, švajčiarsky choreograf v rodnej krajine nikomu vysvetľovať nemusí.

Okrem tejto a ďalších inscenácií sa v rámci festivalu v divadle Štúdio tanca mali konať aj workshopy a prednášky. To, ako sa švajčiarski taneční tvorcovia dokázali presadiť vo svete, sa už nedozvieme. Nebude to naša realita. My sedíme na diskusiách, či má zriaďovateľ divadla právo mariť mu prácu, na ktorú si našlo iné zdroje. Kde sa umelci prirovnávajú k utečencom. Kde sa obhajuje fungovanie divadla, jediného kamenného tanečného divadla na Slovensku, ktoré nás reprezentovalo po svete, získalo za svoju prácu viaceré ceny a sedemnásť rokov tvorí pre laického, náročného i detského diváka.

Medzinárodnú blamáž zmareného festivalu prežijeme, švajčiarskym partnerom a dvom zahraničným členkám súboru divadla sa celá kauza vysvetlila. Ale kde sú tí „nahí chlapi“, ktorí to celé spôsobili? Dosaďme si za nich „slobodu“ a zvážme, či a ako sa dá zabrániť tomu, aby na ňu siahal nejaký župan.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie