Denník N

Richter na mítingu Smeru porozprával, ako Róm zjedol koňa

Predvolebný míting strany Smer v športovej hale v Nových Zámkoch. foto N // Tomáš Benedikovič
Predvolebný míting strany Smer v športovej hale v Nových Zámkoch. foto N // Tomáš Benedikovič

Utečenci, sociálne balíčky a prosba o pomoc pri kontrole označovania potravín. Fico znovu obieha kulturáky a ľudia sa tlačia, aby ho mohli vidieť a zatlieskať mu.

Športová hala v Nových Zámkoch má kapacitu 1500 miest, no v pondelok večer sa do nej zmestilo oveľa viac prívržencov Smeru. Vládna strana už odštartovala mítingy. Všade sú symboly Slovenska, noviny Smeru, pohľadnice Roberta Fica a folklórny súbor vo vestibule. O tom, ktorí novinári sú v sále, je informovaný dopredu aj Fico.

Video: Smer straší na mítingoch utečencami
(Autor: Martina Pažitková)

„Je vás tu požehnane, ďakujem pekne, je to pre nás veľkým povzbudením v našej ďalšej práci. Som veľmi rád, že som medzi normálnymi ľuďmi,“ hovorí premiér, ktorý dobehne zadychčaný na pódium, lebo utekal z auta. Ľudí informuje, že prítomné sú aj „spriatelené médiá“. „Aspoň budú Nové Zámky slávne,“ hovorí Fico a rovno prechádza na tému utečencov, pred ktorými chce chrániť Slovensko.

Chránime

Upomenuli ich už úvodné videá so zábermi, ako kráčajú cez pole. Fico opakuje, ako nikdy nebude súhlasiť s kvótami a hrozí, že keby platili, na Slovensko by prišlo 50-tisíc utečencov. Zároveň ospravedlňuje neúčasť Roberta Kaliňáka, pretože o migračnej kríze rokuje v Bruseli.

Na pódium Fico volá všetkých funkcionárov Smeru v Nitre – krajského predsedu Tibora Glendu, šéfa VÚC Milana Belicu, aj viacerých poslancov a okresných predsedov strany. Nechýba ani minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek,  ktorý preslávil svoju rodnú dedinku v kraji – Komjatice, odkiaľ pochádzajú viacerí ľudia, ktorých vytiahol do funkcií. Po príchode na pódium hneď aj odídu.

Na gauči zostáva Fico, minister práce Ján Richter, aj predseda parlamentu Peter Pellegrini. Fico dôchodcom vymenúva svoje sociálne balíčky, vlaky zadarmo, aj príspevok na lyžiarsky. Prosí ich, aby mu hlásili, ak uvidia zle označené lacnejšie potraviny od januára, aby potom on mohol vplývať na supermarkety, aby ceny opravili.

foto N - Tomáš Benedikovič
foto N -– omáš Benedikovič

Vyvodzujeme zodpovednosť

„My nie sme neomylní,“ hovorí Fico s tým, že vyvodzuje politickú zodpovednosť „bezohľadu na to, kto to je a aké má postavenie“. Ale „predsa len je Slovensko na dobrej ceste“. Hovorí, ako je rád, keď stretne v Bratislave dôchodcu z východu a ten mu ďakuje, že mohol ísť pozrieť rodinu vlakom zadarmo.

Ľudia sa počas večera dobre bavili, politikov si fotografovali a tešili sa z nich.

Ján Richter pridáva historku o živnostníkovi „rómskeho etnika“, ktorý si vypýtal príspevok na živnosť. Kúpil si koňa, s ktorým chcel vraj sťahovať drevo v lese.„Keď prišli pracovníci úradu práce skontrolovať použitie príspevku, koňa nebolo, skončil v hrnci,“ ukončil veselo Richter. „To nemyslíte vážne,“ komentoval moderátor Martin Nikodým.

Fico s ľuďmi nebol dlho. Nasledoval kultúrny program, kde vystúpili Otto Weiter, Berco Balogh, Marcela Leiferová, Katarína Hasprová a Zlaté husle a Čarovné ostrohy.

„Som veľmi zvedavá na jeho plány,“ odpovedá speváčka Marcela Leiferová v novinách Smeru na otázku, prečo svoj9m vystúpením podporuje Fica. „Myslím si, že je to vysoko profesionálny politik a mnohé jeho názory sú mi veľmi blízke.“

V pozadí na veľkej obrazovke sa do hudby striedali heslá Robíme pre ľudí, Chránime Slovensko.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie