Denník N

Vývoj bojov (119. deň): Zlé správy – Rusi výrazne postúpili, začína sa bitka o Lysyčansk

Obyvateľka Lysyčanska po ruskom ostreľovaní. Foto - TASR/AP
Obyvateľka Lysyčanska po ruskom ostreľovaní. Foto – TASR/AP
  • Rusi obkľúčili časť ukrajinských jednotiek.
  • Čo sa pri Lysyčansku deje a čo tam hrozí.
  • Ani Cherson nevyzerá najlepšie.
  • HIMARS je už na Ukrajine.
  • Mapa dňa – Ako vojna vypla svetlá nad Mariupolom.
  • Videá dňa – Ultranízky let vrtuľníkov v koryte riečky; hrôzy vojny bez jediného výstrelu, mŕtveho či zraneného; ruský pancierový vlak.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za stredu 22. júna. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Rusi obkľúčili časť ukrajinských jednotiek. Z bojísk neprichádzajú dobré správy. Ešte presnejšie je napísať, že prichádzajú zlé správy. Predchádzajúce dva dni sa tu písalo o obsadení Toškivky a hrozbe ďalšieho ruského postupu. Stalo sa.

Zatiaľ sa nenaplnili obavy separatistov, že obrovský štvrtkový výbuch muničného skladu v Luhanskej oblasti spomalí ofenzívu, pretože ruské jednotky pripraví o muníciu. Ak sa to aj stane, ten okamih podľa aktuálneho diania ešte nenastal. Rusi totiž výrazne postúpili k mestu Lysyčansk. Stoja už na jeho okraji. Bitka oň je nezvratná, a ak sa niečo zásadné v prospech Ukrajiny nestane, jej výsledok bude najskôr zlý.

To však nie je jediný problém. Rusi postúpili spôsobom, pri ktorom pravdepodobne časť ukrajinských jednotiek obkľúčili. Neznamená to, že dosiahli strategický úspech, o ktorý sa na Donbase snažili, keď chceli obkľúčiť jadro ukrajinskej armády. Zatiaľ iba odrezali ústupovú cestu jednotkám brániacim obec Zolote a jej okolie.

Časť ukrajinských vojakov sa stihla stiahnuť, ale v tejto chvíli nie je známe, aká veľká, a ani to, koľkým sa to nepodarilo, koľkí ešte bojujú a koľkých už zajali. Už však koluje prvé video údajne z dediny Loskutivka, na ktorom je 16 ukrajinských zajatcov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie