Denník N

OĽaNO sa dohodlo, že nechá prejsť návrh Šimka, čo bol u Kotlebu, tvrdí Sme rodina

Jozef Šimko na výjazdovom rokovaní vlády v júni 2016. Foto – TASR
Jozef Šimko na výjazdovom rokovaní vlády v júni 2016. Foto – TASR

Novela zákona má mestám a obciam zrušiť pokuty Úradu pre verejné obstarávanie za nesprávny postup pri budovaní nájomných bytov.

Vládni poslanci v stredu podvečer po hlasovaní o balíčku Igora Matoviča spolu s Kotlebovou ĽSNS prekonali aj ďalší míľnik. Parlamentom prešiel návrh zákona poslanca Jozefa Šimka, ktorý sa do Národnej rady dostal na kandidátke ĽSNS.

Ide o novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá odpúšťa mestám a obciam pokuty od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) pri budovaní nájomných bytov. Šimko je od roku 2010 primátorom Rimavskej Soboty a ako predstaviteľ mesta už viackrát narazil na ÚVO, ktoré zo zákona dohliada na obstarávania štátu aj samospráv.

Už niekoľko hodín po hlasovaní sa ukázalo, že zákon je retroaktívny. S veľkou pravdepodobnosťou sa preto dá očakávať, že prezidentka Zuzana Čaputová ho bude vetovať. Predseda ÚVO Miroslav Hlivák označil zákon za „odignorovanie princípov právneho štátu“.

Kto Šimkovi asistoval pri schvaľovaní zákona? Návrh prešiel s plnou podporou Sme rodina, za hlasovali aj poslanci Smeru, Hlasu, ĽSNS či poslankyňa a zároveň aj starostka Chmeľnica Zita Pleštinská z OĽaNO. Dôležité však bolo to, že novela zákona prešla aj vďaka ďalším poslancom Obyčajných ľudí, ktorí sa pri hlasovaní neprezentovali, čím znížili kvórum.

Ide o poslancov Luciu Drábikovú, Milana Kuriaka, Györgyho Gyimesiho, Radovana Marcinčina, Mareka Šefčíka, Lukáša Kyselicu, Róberta Haláka, Dominika Drdula, Annu Záborskú, Marcela Mihalika, Sebastiána Kozareca, Evu Horváthovú, Karola Kučeru a Milana Potockého.

Kým poslanci OĽaNO tvrdia, že boli pri hlasovaní zmätení, prípadne sa im návrh pozdával, no nechceli podporiť návrh nezaradeného poslanca, Sme rodina tvrdí, že chcela pomôcť obciam a mestám, pre ktoré by boli pokuty od ÚVO likvidačné. Keďže sa nevedeli dohodnúť v koalícii a vládny návrh aj napriek prísľubu premiér Heger nepredložil, rozhodla sa Sme rodina zahlasovať aj za návrh nezaradeného poslanca Šimka. A dohodli sa aj s časťou OĽaNO, ktorá o tom teraz nechce hovoriť.

Dohoda Sme rodina s časťou OĽaNO

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský tvrdí, že na podpore Šimkovho návrhu boli s poslancami OĽaNO dohodnutí tak, že ľudia z Obyčajných ľudí znížia kvórum.

„Premiér Heger asi pred polrokom sľúbil, že to vyrieši. Keďže sa tak nestalo, rozhodli sme sa spolu s časťou poslancov OĽaNO, ktorí znížili kvórum, podporiť návrh nezaradeného poslanca Šimka,“ povedal Pčolinský.

Išlo podľa neho o dohodu s konkrétnymi poslancami OĽaNO, ktorí v samosprávach fungujú. „Keďže išlo o opozičný návrh, tak si chceli zachovať tvár a znížili kvórum,“ opisuje Peter Pčolinský, ako jeho koaliční partneri postupovali.

„Viacerí poslanci OĽaNO sa pri hlasovaní neprezentovali, a umožnili tým, aby nová koalícia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie