Denník N

Od veci už sú takmer všade

Od veci FM. Zdroj - RTVS
Od veci FM. Zdroj – RTVS

Partia mladých humoristov prenikla z rozhlasovej šou do televízie a okrem toho im práve vychádza aj kniha.

Ak vám zatiaľ mená Tomáš Hudák, Ludwig Bagin, Juraj Tabaček, Stano Staško a Lukáš Puchovský alebo názov Od veci nič nehovoria, v najbližších dňoch im len veľmi ťažko uniknete. V stredu večer sa objavia na televíznej obrazovke v novej vlastnej relácii, vo štvrtok najskôr na krste svojej knihy, ktorá práve vyšla v jednom z najväčších vydavateľstiev, a večer v rovnomennej rozhlasovej relácii, kam si zavolali herečku Janu Oľhovú.

Mohlo by sa zdať, že dnes už sa na obrazovku dostane naozaj ktokoľvek a že tým názvom sa vopred zabezpečili proti neúspechu. Lebo keď sa niečo volá Od veci, málokto predsa môže čakať, že by to mohlo byť dobré. Lenže je to inak a nie je to žiadna náhoda.

Načo scenáre, improvizujme!

Ludwig Bagin už má televíznu premiéru dávno za sebou (ale Pošta pre teba je predsa len iný formát). Pred kamery RTVS sa vrátil cez rozhlasovú reláciu. Šéf Rádia_FM Maroš Hečko ju najskôr ponúkol jemu, no keďže sám si netrúfal, oslovil niekoľkých kamarátov.

„Pomyslel som si na Tomáša Hudáka a Šoka (pozn. prezývka Juraja Tabačka). Keďže Šoko bol členom zoskupenia 3T, tri tvorivé tvory, zavolali sme ich všetkých. Keď som sa na začiatku spýtal, kto bude písať scenáre, Šoko odvrkol: Načo scenáre, budeme improvizovať.“

Rozhlasová relácia Od veci_FM sa vysiela každý druhý týždeň, keďže Slovenský rozhlas a televízia sú už nejaký čas spolu, je len logické, keď si vzájomne pomôžu. Špeciálne, keď vo verejnoprávnom vysielaní (na rozdiel od britskej BBC) dosť chýbajú humoristické formáty.

„Traja z nás sú herci, robíme divadlo veľmi dlho a v našej šou len sedíme na stoličkách,“ hovorí Stano Staško. „V telke scenáre už máme, ale aj improvizujeme. Je to tak pol na pol.“

Rozdielov televízneho Od veci oproti rozhlasovej verzii je viac. „Jeden diel je vždy celý animovaný, tam ide o skeče, ďalší diel obtýždeň je vždy s hosťom, kde sú vsunuté občas animované veci, ktoré vznikli tak, že sa objavila zaujímavá téma, ešte sme k nej na oživenie vymysleli nejakú scénku. Lebo dlhá talkshow s jedným hosťom nemusí vždy vyjsť,“ vysvetľuje Tomáš Hudák.

Animácie aj hostia

To, čo budú môcť do Vianoc každú stredu vidieť televízni diváci, je výsledkom troch autorských úrovní. Najskôr sa pripraví rámcový scenár, akési portfólio situácií, do ktorých sú piati hlavní hrdinovia vrhnutí, pred kamerou ich uchopia po svojom a celé to ešte dostanú na stôl animátori, ktorí pridajú kreslené scény. Vzniká spoločná výpoveď jednej generácie.

„Možno sa rúham, ale tvrdím, že v humore je málokedy hodnota. Prekáža mi, keď ľudia hovoria, že Lasica a Satinský vytvorili hodnoty, lebo sa vždy k niečomu vyjadrovali,“ hovorí Tomáš Hudák. „Robili to tak, ako každý predtým – aby zabavili v ten večer sami seba a ľudí pred sebou. Boli pre to ochotní urobiť čokoľvek, aj ísť niekde, kde netušili, ako to vyznie. Aj Shakespeare písal týmto spôsobom svoje hry, tiež mu išlo o okamžitý úspech. To, čo z nás nakoniec vypadne, je často inteligentnejšie a zábavnejšie než my sami.“

Televízne Od veci malo premiéru minulý týždeň kreslenou časťou, tá sa každý obtýždeň bude striedať so záznamom rozhlasovej relácie, kde sa objaví aj hosť. V najbližšom dieli ním je herec Lukáš Latinák, neskôr sa objavia aj Milan Lasica, šéf RTVS Václav Mika alebo Michal Kaščák.

Vysielací čas 22.45 naznačuje cieľovú skupinu – ich rovesníkov tridsiatnikov, ktorí sa v tom čase zvyknú vracať domov z podnikov. Alebo z roboty, ako dodávajú tvorcovia Od veci. Dve popoludňajšie reprízy zase cielia na mladých divákov alebo ženy na materskej.

„Sme presvedčení, že sme natoľko kvalitní, že sa to musí vysielať vo všetkých možných časoch, aby naplno vynikli druhé, tretie až dvanáste plány a ľudia ich mohli odkrývať postupne,“ smeje sa Šoko. „Dostali sme príležitosť dva roky trénovať v éteri a pred pár návštevníkmi. V rozhlase trénujeme naďalej, no keďže ako herci ľúbime exhibovať, prečo si nevyskúšať, či veci, ktoré sú nám blízke a najviac nám chutia, nebudú fungovať aj na televíznych divákov? Vždy sme tam sami za seba, aj za svoju obmedzenosť alebo hocičo iné. Prenesene povedané, čo to robí s národom, či vôbec existujú ľudia schopní to pochopiť a pozerať.“

Komiksová kniha

Rovnaký názov Od veci majú nielen rozhlasová a televízna relácia, ale aj kniha. No tiež je iná. Sú v nej prepísané rozhlasové dialógy plus scénky prekreslené do komiksu, ktorý nakreslila jedna z autoriek vizuálov relácie Ivana Šáteková.

„Je to super aj pre nás, pretože to, čo odohráme naživo alebo pred kamerou, si z väčšej časti nepamätáme, pretože improvizujeme. Takže knižka obsahuje vlastne nové veci aj pre nás. V rozhlasovom archívnom podcaste z našej šou je dosť hlušiny, tu je vydestilované to najlepšie. A na rozdiel od podcastu vám do toho nehrajú pesničky,“ hovorí Stano.

Keďže knihu naživo predstavia v piatich mestách, tak sa ponúka otázka, ktoré médium ešte vlastne táto partia neobsadila. Odpoveď Tomáša Hudáka je rýchla: „Ešte sme nevytvorili hudobnú skupinu, boli by sme pekný Boyband. Počkať, veď sme vlastne už na Pohode spievali jednu pesničku o hipsterovi.“

A koho chcú vlastne zaujať toľkými aktivitami, keď majú na facebooku len tritisíc fanúšikov? „Ak je počet fanúšikov na stránke vyšší než počet priateľov na vašom osobnom účte, už sa môžete považovať za úspešných,“ dodáva Šoko.

odveci kniha

Od veci – ukážka z knihy

Stres

Ludwig: Ty sa hrozne ponáhľaš, Tomáš. Takto rýchlo som ťa ešte nepočul hovoriť. Rozprávaš ako raketa. Nestíhaš sa ani zajakávať.

Tomáš: O tom som chcel hovoriť. To je ten rýchly život, ktorý teraz vedieme. Človek musí veľa rozprávať, aby podal čo najmenej myšlienok.

Šoko: Viac hluku. Menej obsahu.

Tomáš: Presne tak. A to by mohlo byť heslo ktoréhoľvek rádia na Slovensku.

Ludwig: A je.

Tomáš: Ale my sme na vlnách, kde toto neplatí, obzvlášť v našej relácii, pretože takí titani ducha, ako môžete vidieť, dokážu zaplniť aj takýto jednoduchý úvod… Pozrite, koľko už naťahujeme a ako krásne nám to ide. Iba chcem povedať, že v poslednom čase žijem v takom strese, a privádzam si to sám, a aj to chcem. Lebo keď si v strese, tak vyzeráš dôležito, to zaberá na všetkých. Prepáč, nemám čas, musím niečo riešiť. Fí. Ten je veľmi dôležitý, povieš si.. V každom prípade, ako to zvládate vy? Máte v živote stres?

Šoko: Áno. Veľký.

Ludwig: Napríklad ja som dnes urobil takú vec, zobudil som sa a mal som pocit, že som zmeškal jedno stretnutie. A ono sa koná zajtra.

Tomáš: Vidíš. Tak nemusíš byť v strese.

Šoko: Zase, povedzme si rovno. Stres a po ňom výdych, tá úľava, čo príde….

vydal Ikar

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie