Denník N

Poslanec Krúpa: Nemôžeme si zatvárať oči pred tým, kam sme to za tie dva roky s OĽaNO dotiahli

Juraj Krúpa. Foto N - Tomáš Benedikovič
Juraj Krúpa. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda Výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa ako jediný z klubu OĽaNO nehlasoval za prelomenie veta prezidentky pri balíčku Igora Matoviča.

V rozhovore sa dočítate:

  • čo by sa dialo, keby OĽaNO opäť hlasovalo s fašistami;
  • čo hovorí na Matovičovo stretnutie s kotlebovcom Beluským a na to, že sa nazval Židom 21. storočia;
  • čo si myslí o teórii sprisahania SaS a opozície;
  • ako má vyzerať sebareflexia v OĽaNO.

V stredu ste ako jediný poslanec OĽaNO nepodporili balíček Igora Matoviča. Prečo ste za prelomenie veta nehlasovali?

Už od začiatku som sa konzistentne vyjadroval, že som za to, aby prešli pripomienky prezidentky, pretože si ctím koaličnú zmluvu a som presvedčený, že je pre nás všetkých lepšie, aby sme hľadali východiská a dohodu v rámci štvorkoalície a nie mimo nej. Odmietam jednoducho akékoľvek ad-hoc koalície pri rôznych problémoch. Je najvyšší čas, aby sme si sadli a začali riešiť spory, ktoré máme a ktoré nám všetkým prekážajú a unavujú nás.

Čo hralo pri vašom rozhodovaní väčšiu úlohu – to, že sa balíček schválil len šesť dní po tom, ako sa objavil vo vláde, alebo to, že neprejde bez hlasovania s fašistami?

Pôvodne som za tento balíček hlasoval.

Aj s fašistami.

Áno, ale vtedy sme hlasy fašistov nepotrebovali a kvórum bolo také, aké bolo, a balíček by prešiel aj bez ich hlasov. Mal som vtedy aj nejaké pochybnosti a otázniky, hovoril som si: dobre, máme tu konečne nejakú pomoc, po ktorej všetci volali, tak poďme do toho. Keď však prišli pripomienky prezidentky, stotožnil som sa s nimi a vnímam tam niektoré veci, ktoré neboli úplne v poriadku. Ale opakujem, zhoda by sa mala nájsť v koalícii. Pokiaľ by sme prijali pripomienky prezidentky, časť balíčka by prešla a my by sme získali čas, aby sme sa dohodli na zvyšku balíčka. Možno by krúžkovné nebolo vo výške 60 eur, ale 30 a zvyšok z balíčka by išiel na niečo iné. Vnímal som to ako prioritnú cestu, ktorou by sme mali ísť.

A čo sa týka fašistov?

Tam mám jednoznačnú červenú čiaru. Nerozoznávam prorodinných a protirodinných fašistov. Fašista je fašista, opierať sa o ich hlasy odmietam a nikdy takto hlasovať nebudem.

Hovorili ste, že vás v klube uistili, že takéto hlasovanie s fašistami je jednorazová vec. Veríte tomu?

O tom nás ubezpečovali asi desať dní, počas ktorých sme viedli relatívne intenzívne rokovania o tomto hlasovaní. Tvrdili nám, že je to jednorazová záležitosť aj v kontexte toho, že sa SaS stavia na zadné a neprichádza s ničím konkrétnym, čo by malo ľuďom pomôcť v tejto ťažkej situácii.

Kto vás o tom ubezpečoval – Matovič?

Všetci.

Čo urobíte, ak sa to zopakuje? Odídete z OĽaNO?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie