Denník N

Zabudnutú školu na okraji Bratislavy prebudujú na nájomné byty, školu, škôlku a domov sociálnych služieb

Dnešná podoba školy a ako by mala vyzerať po obnove. Foto a vizualizácia – bratislavský magistrát
Dnešná podoba školy a ako by mala vyzerať po obnove. Foto a vizualizácia – bratislavský magistrát

Päťhektárový areál bývalého Stredného odborného učilišťa energetického v Záhorskej Bystrici od roku 2008 chátral.

Na Strednom odbornom učilišti energetickom v Záhorskej Bystrici sa v čase najväčšej slávy na začiatku 80. rokov minulého storočia vzdelávalo približne 600 žiakov. Mali aj plaváreň, športovú dráhu a futbalové ihrisko. V roku 2008 sa škola zlúčila s učilišťom v Devínskej Novej Vsi a areál ostal opustený.

Na bývalom futbalovom ihrisku medzičasom vyrástli veľké stromy a vysoká tráva, cez rozbité okná plavárne sa začali ťahať popínavé rastliny a v budove internátov si po dažďoch musíte dávať pozor na mláky. V niektorých bývalých triedach učilišťa sú ešte porozhadzované knihy a popísané tabule. Areál strážia esbéeskári, je však pomerne veľký a nie vždy dokážu zabrániť vstupu neoprávnených osôb.

Tento schátraný areál si teraz rozdelia mesto, mestská časť a župa a prebudujú ho na 91 nájomných bytov, školu a škôlku a domov sociálnych služieb. Areál sa zmení po dohode starostu Záhorskej Bystrice Jozefa Krúpu, župana Juraja Drobu a primátora Matúša Valla. Územie rozdelili na tri časti, na ktorých vyrastú tri samostatné projekty.

Záhorská Bystrica je malá mestská časť Bratislavy s takmer sedemtisíc obyvateľmi, leží na okraji hlavného mesta v smere na Záhorie, zhruba 20 minút cesty autom do centra.

Mestské nájomné bývanie z bývalých internátov

Celá oblasť má podľa starostu Krúpu hodnotu desať miliónov eur. Pozemky sa podľa Drobu pokúšal predať jeho predchodca Pavol Frešo, nepodarilo sa to, zrejme pre zanedbaný stav.

Hlavné mesto dostalo do správy budovy bývalých internátov, ktoré chce dať prerobiť na 91 bytov. Už má ukončenú architektonickú štúdiu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Matúš Vallo

Reality

Verejné obstarávanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie