Denník N

Školský týždeň: Učiteľky a učitelia hovoria pri deťoch z Ukrajiny o jazykovej bariére a traumách z vojny

shooty putin ukrajina

Nová časť školského newsfiltra Školský týždeň: 1. V Bratislave protestovali tisíce pracovníčok a pracovníkov v školstve, k požadovanému zvýšeniu platov však od júla pravdepodobne nedôjde. 2. V školách by mali začať pôsobiť zdravotnícke pracovníčky a pracovníci, môže byť problém s ich prilákaním. 3. Slovenské učiteľky a učitelia pri vzdelávaní detí z Ukrajiny zápasia s jazykovými bariérami, rozdielnymi znalosťami či psychickou nepohodou ukrajinských detí.

 Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, podporiť ho môžete tu.

1. V Bratislave protestovali tisíce pracovníčok a pracovníkov v školstve, k požadovanému zvýšeniu platov však od júla pravdepodobne nedôjde

Minulý týždeň sa uskutočnilo veľké protestné zhromaždenie pracovníčok a pracovníkov v školstve. Na bratislavskom Námestí SNP sa zišli tisíce zamestnancov a zamestnankýň škôl a požadovali najmä zvýšenie platov všetkých pracujúcich v školstve o 10 percent od júla tohto roka a navýšenie financií pre školy a školské zariadenia. Ak sa požiadavky nesplnia, na jeseň hrozí ostrý štrajk, a teda zatvorené školy.

V tejto chvíli sa nezdá, že by sa vláda chystala požiadavky protestujúcich splniť a že by už od júla malo dôjsť k výraznejšiemu nárastu platov. Diskusia sa však ešte neskončila. Pozrime sa teda, čo sa v tejto oblasti v posledných dňoch udialo a o akých možnostiach zvyšovania platov sa uvažuje.

Najnovšie minister práce avizuje, že sa začalo diskutovať o zvýšení platov všetkých zamestnancov a zamestnankýň v štátnej a verejnej správe v skoršom termíne ako od januára 2023. Pravdepodobne sa uvažuje o náraste platov štátnych a verejných zamestnancov a zamestnankýň od septembra tohto roka. O koľko by platy mali narásť, minister zatiaľ nepovedal.

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ komenskehoinstitut@... je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie