Denník N

Súd zrušil Výbohovi zatykače a hovorí, že už mu nič nebráni prísť na pojednávania

Miroslav Výboh na fotke z roku 2017. Foto N – Vladimír Šimíček
Miroslav Výboh na fotke z roku 2017. Foto N – Vladimír Šimíček

Súdne pojednávania s obvineným Miroslavom Výbohom sú naplánované na začiatok októbra.

Obvinenému podnikateľovi Miroslavovi Výbohovi, ktorý mal blízko k expremiérovi Robertovi Ficovi, už nič nebráni, aby prišiel na súd. Sudca Špecializovaného trestného súdu Jozef Šutka pred vyše týždňom odvolal príkaz na jeho zatknutie aj európsky a medzinárodný zatykač.

Hovorkyňa súdu potvrdila, že príkazy na zatknutie týmto stratili platnosť.

Zároveň sudca informoval aj políciu, aby Výbohovi „odblokovala“ cestovný pas. V elektronickom systéme mala zmeniť informáciu, že mu bol pas vydaný. V posledných týždňoch sa Výboh sťažoval, že nemôže prísť na súd, lebo nemá cestovný pas.

„Z vyššie uvedeného je zrejmé, že osobnej účasti obžalovaného už nebránia žiadne okolnosti,“ tlmočila stanovisko súdu hovorkyňa Katarína Kudjáková. Prvé pojednávania určil sudca na 4., 5. a 6. októbra. Keď sa na nich Výboh objaví, „súd bezodkladne zruší opatrenie o tom, že sa konanie proti obžalovanému vykoná ako proti ušlému“.

Či sa Výboh skutočne v októbri na súd dostaví, zatiaľ jeho obhajcovia nepovedali.

Výboha obvinila Národná kriminálna agentúra vlani začiatkom augusta v rámci akcie Mýtnik 3. Podozrivý je z toho, že si od bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho a podnikateľa Michala Suchobu vypýtal úplatok 150-tisíc eur. Tie mali ísť Petrovi Pellegrinimu, ktorý bol v tom čase štátnym tajomníkom ministerstva financií. On aj Výboh obvinenia odmieta.

Výboh sa po obvinení ani raz nedostavil na výsluch. Neprišiel na Slovensko, a preto boli na neho vydané zatykače. S tým súvisí aj rozhodnutie, že sa voči nemu začalo konať ako proti ušlému. Prokurátor na neho podal obžalobu vlani v novembri.

Podnikateľovi hrozí desať až pätnásť rokov väzenia.

Zrušiť zatykače navrhol prokurátor

Návrh na odvolanie všetkých zatýkacích rozkazov poslal súdu ešte koncom mája dozorový prokurátor špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa. Argumentoval tým, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Mýtnik

Miroslav Výboh

Slovensko

Teraz najčítanejšie