Denník N

Víťaz Pečie celé Slovensko: Cukráreň ešte nemám, potreboval by som samostatnú miestnosť na rozbíjanie vajíčok

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Miroslav Macuľa vyhral prvú sériu súťaže Pečie celé Slovensko, ktorú vysielala RTVS vlani na jeseň. Aj keď sa ho na to každý pýta, ešte stále nemá vlastnú cukráreň. Hygienické podmienky na jej prevádzku sú podľa neho príliš prísne – potrebná je samostatná chladnička na vajíčka, mliečne výrobky, rozrobené a hotové zákusky sa musia tiež chladiť oddelene.

Cukrár v rozhovore vysvetľuje, prečo používa kvalitnú čokoládu alebo si vyberá iba také ovocie, ktoré má výraznú vôňu. Zásadný rozdiel vidí medzi leteckým a obyčajným mangom. „Radšej si doprajem drahšiu surovinu iba občas a vychutnám si jeho chuť, než si každý týždeň kupovať lacné, ale v podstate nikdy tú pravú chuť nespoznať.“

Vo vašej rodnej obci budete mať podujatie Pečie celý Beňuš, vy to budete viesť. Ste tam celebritou?

Nepovedal by som, že som celebrita, ale možno som trochu tú maličkú obec na Horehroní zviditeľnil. A o to mi aj išlo. Nehanbím sa za to, odkiaľ pochádzam. Ako dieťa som nechápal, čo vidia ľudia v Bratislave na tom, kde bývam. Teraz bývam v Bratislave a chápem to – vždy, keď sa vrátim domov, všimnem si lepší vzduch a pokoj. Celebrita však nie som.

Ale domáci vás zďaleka vítajú, keď ste v Beňuši?

Moju mamu cestou z práce zastavujú ľudia, nechávajú ma pozdravovať a hovoria, ako mi držali palce. Je to veľmi milé. Oco sa smeje, že mamina bude mať už opálený jazyk z toľkého rozprávania.

Ako bude súťaž v Beňuši vyzerať?

Ľudia donesú napečené veci, ktoré budeme hodnotiť v troch kategóriách – bábovky, chlieb a cheesecaky. Prídu tam aj niektorí finalisti súťaže a budeme sa tváriť ako porota. Som naozaj milo prekvapený, aká obľúbená je táto súťaž u ľudí. Pečú naše recepty a posielajú nám fotky. Vidím, že pečú aj menšie deti alebo tínedžeri, naštartovala ich k tomu naša šou.

Nie sú vaše koláče a torty na dedinské pomery príliš drahé či luxusné?

Žijem v Bratislave, kde sú na to ľudia zvyknutí, ale snažím sa niečo z tých modernejších náplní dávať aj k nám na dedinu. Krstná mala narodeniny, tak sme nepiekli naše klasické koláče, ale pridal som iné chute. Povedali, že im to chutilo, tak hádam boli úprimní. Chute aj dizajn koláčov treba aspoň trochu inovovať.

Čo moderné ste tam vymysleli?

Nezvykol som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Gastro a jedlo

Pekné veci

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie