Denník N

Vývoj bojov (120. deň): Sjevjerodoneck padol, Ukrajinci teraz budú brániť „cestu života“

Ukrajinský tank počas bojov na frontovej línii v Sjevjerodonecku. Foto - TASR/AP
Ukrajinský tank počas bojov na frontovej línii v Sjevjerodonecku. Foto – TASR/AP
  • Stála obrana mesta za to? A aký je výsledok bojov?
  • Prečo Ukrajinci ustúpili práve teraz?
  • Čo sa bude diať ďalej?
  • Mapa dňa – Lysyčansk a okolie.
  • Videá dňa – jedno z posledných videí zo Sjevjerodonecka pred jeho obsadením; zlyhanie ruskej rakety, ktorá sa krátko po vystrelení otočila na miesto štartu; trojnásobný štart ukrajinských balistických rakiet; dron v úlohe odmínovača.

Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za štvrtok 23. júna. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku (niekoľko dní nebude pre voľno autorov projektu aktualizovaný, o zmene budeme informovať).

Séria zlých správ pokračuje. Zostávajúci ukrajinskí vojaci počas noci opustili Sjevjerodoneck. Ovládali v ňom už len priemyselnú časť najbližšie k rieke Siverskij Donec a mestu Lysyčansk. Podľa dostupných informácií prebehol ústup v poriadku, údajne dokonca bez strát. Stratu mesta potvrdili viaceré ukrajinské zdroje.

Nie je jasné, koľko vojakov ešte Ukrajina v meste mala, ale skončila sa bitka, ktorá sa stala jedným zo symbolov vojny. A aj bitka, počas ktorej Ukrajinci urobili prekvapujúci ťah, ktorý na takmer celý mesiac ovplyvnil charakter bojov.

Zdalo sa, že Sjevjerodoneck bol zrelý na pád už začiatkom júna. Všeobecne sa vtedy očakávalo, že je otázkou krátkeho času, kedy nastane. Lenže v noci z 2. na 3. júna ukrajinská armáda podnikla nečakaný protiútok. Namiesto ústupu do Lysyčanska z neho do Sjevjerodonecka poslala posily a tie dokázali vytlačiť ruské jednotky z centra i ďalších štvrtí. Ukrajinci mesto vtedy neoslobodili úplne, ale zabránili jeho rýchlej porážke a ruskú armádu v ňom zatiahli do vyčerpávajúcich pouličných bojov, ktoré sa skončili až dnes v noci.

Stálo to za to? Aký bol cieľ a aký výsledok? Vôbec nie je známe, aké straty počas bojov o mesto utrpeli Rusi a aké Ukrajinci. S istotou sa vie len to, že museli byť vysoké.

Bitka sa odohrávala v čase, keď ukrajinskí predstavitelia začali priznávať čoraz vyššie počty obetí na strane ukrajinskej armády. Najskôr prezident Zelenskyj hovoril o 50 až 100 mŕtvych za deň, ale neskôr padlo aj číslo 200.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie