Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Rozmarné leto

Vládni poslanci pred podpisom koaličnej zmluvy. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vládni poslanci pred podpisom koaličnej zmluvy. Foto N – Tomáš Benedikovič

1. Štátoprávne okienko. 2. Spotrebiteľské okienko. 3. Politici konečne dostanú možnosť sa vyjadriť.

1. Štátoprávne okienko

Keď hlava štátu pošle zákonnú adaptáciu rozprávky „Stolček, prestri sa!“ na Ústavný súd, bude to užitočný krok prinajmenšom v tom, že súdu poskytne príležitosť dotvoriť kritériá toho, čo považuje za „pochybenia s ústavnou intenzitou“ či svojvôľu dostatočne závažnú na to, aby pred „rešpektom k parlamentnej autonómii“ uprednostnil ochranu čistoty legislatívneho procesu.

Na jednej strane platí, že zatiaľ je to v téme 7:0 v prospech voľnej jazdy poslancov. V tom najčerstvejšom rozhodnutí k veci (vyhlásenom v Zbierke zákonov 15. 6. 2022) sa súd opätovne sústredil na to, či poslanci mali k dispozícii návrh zákona a mohli k nemu vystúpiť v rozprave. Výsledkom je nevyhovenie návrhu. Na nedostatočnej parlamentnej diskusii sa teda námietka nesúladu nebude dať postaviť, a ak by zrazu mala byť úspešná, dopustí sa hrubej svojvôle práve Ústavný súd.

Lenže každá vec je v čomsi iná a judikatúra má tendenciu sa vyvíjať. Ak sa Ústavný súd chopí vlastného dôrazu na diskurzívny rozmer normotvorby a rozšíri ho z poslaneckej rozpravy na dostupnosť širšej odbornej diskusie, môže v tomto konkrétnom prípade nájsť prvky, ktoré ho odlišujú od tých predošlých. A možno nebude chcieť, aby všetky tie varovné apely, ktoré už Národnej rade opakovane adresoval, pôsobili rovnako platonicky ako doposiaľ.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie