Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Nové mediálne zákony sú krokom vpred, zvýšia transparentnosť aj dezinformačných webov

Dobrý deň, v dnešnom MediaBrífingu sa okrem iného dočítate:

  • čo menia nové mediálne zákony schválené parlamentom,
  • novinár Adam Valček bude spolupracovať s vydavateľstvom Penty,
  • Facebook nezverejňuje počty moderátorov, no niečo nové sme sa predsa dozvedeli
  • a ďalšie dôležité správy o médiách.
Ministerka kultúry Natália Milanová (uprostred), poslankyňa Monika Kozelová a poslanec Kristián Čekovský (všetci OĽaNO). Foto – TASR

„Podarilo sa nám presadiť veľkú reformu mediálneho prostredia,“ povedala ministerka kultúry Natália Milanová po tom, čo poslanci schválili nové mediálne zákony. Tie sa na niekoľko mesiacov zasekli v parlamente a konečne sa ich podarilo prijať.

Ak ich prezidentka podpíše, budú platiť od 1. augusta 2022.

Čo sa mení:

  • Dnes fungovanie médií regulujú primárne štyri zákony – tlačový zákon, zákon o povinných výtlačkoch, zákon o vysielaní a retransmisii a zákon o digitálnom vysielaní. Nahradia ich dve nové nové normy – zákon o mediálnych službáchzákon o publikáciách.
  • Zákony zvyšujú transparentnosť médií. Všetky médiá sa budú musieť zapísať do registra partnerov verejného sektora, a to bez ohľadu na to, či obchodujú so štátom alebo nie. Vďaka tomu bude verejnosť poznať ich skutočných majiteľov.
  • Redakcie budú musieť ukázať, kto ich financuje. Po novom budú zverejňovať zoznam všetkých investorov a darcov, ktorí im počas roka prispeli sumou väčšou ako 2000 eur.
  • Pravidlá vyššej transparentnosti sa budú vzťahovať nielen na tradičné médiá, ale aj na dezinformačné portály.
  • Ochranu zdroja a právo na informácie budú mať aj online médiá, ktoré doposiaľ nemali tieto práva zákonom garantované.
  • Zákon vytvára aj väčší priestor na samoreguláciu médií, zvyšuje ochranu maloletých a rozšíri aj právomoci regulačného úradu. Dnes je ním Rada pre vysielanie a retransmisiu, po novom sa premenuje na Radu pre mediálne služby.
  • Rada už nebude dohliadať len na televízie a rádiá, ale napríklad aj na kanály na YouTube.

Problém: Nová legislatíva je určite posunom vpred, no aj tak do nej koalícia pretlačila ochranné opatrenia pre politikov. Tí si zachovali právo reagovať na obsah médií formou práva na vyjadrenie, hoci majú k dispozícii dostatok iných spôsobov na šírenie svojich názorov. Koalícia teda v tomto smere len zakonzervovala to, čo v minulosti presadil Smer. Kedysi to kritizovali, dnes to sami predložili a schválili.

Čo bude ďalej: Vláda sľubovala, že prijme aj ústavný zákon o slobode médií, no ministerka kultúry už naznačila, že väčšinu vecí ošetrili dvoma už prijatými zákonmi. Ústavný zákon je podľa nej ešte stále „v procese“, no zatiaľ nevedela povedať, kedy ho predstavia.


Adam Valček bude spolupracovať s vydavateľstvom Penty

Foto: instagram.com/adamvalcek

Zhruba pred rokom odišiel novinár Adam Valček z redakcie denníka SME a rozhodol sa, že bude novinárom na voľnej nohe. Chcel sa venovať vlastným témam, no jeho texty mali naďalej vychádzať aj na SME. Potom sa na pol roka odmlčal a pravidelne začal písať opäť až pred pár týždňami.

Spoluprácu so SME teraz Valček mení za spoluprácu s vydavateľstvom Penty News and Media Holding. Jeho texty tak budú zverejňované aj na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Natália Milanová

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie