Denník N

Štátom sponzorovaný doping môže vylúčiť ruských atlétov z Ria

Členovia antidopingovej agentúry rozdávajú správu novinárom. Foto – AP
Členovia antidopingovej agentúry rozdávajú správu novinárom. Foto – AP

Ruskí predstavitelia spochybňujú správu Svetovej protidopingovej agentúry, ktorá hovorí o hlboko zakorenenej kultúre podvádzania v ruskom športe. Ruským atlétom hrozí, že ich preto nepustia na olympiádu v Riu.

[Ako dopujú ruskí olympionici – kniha od Denníka N.]

Historicky najdrajhšia olympiáda v Soči, na ktorej zarobili, ale aj prerobili oligarchovia spriaznení s prezidentom Vladimirom Putinom. Podozrenie z podplácania pri výbere Ruska na majstrovstvách sveta vo futbale. A najnovšie obvinenie, že Rusko ako štát sponzoruje a s pomocou svojej tajnej služby kryje rozsiahle dopovanie medzi atlétmi.

Zdá sa, že podozrenia z podvádzania vo vrcholovom športe budú jednou z charakteristík Putinovho vládnutia.

Minister športu je pokojný

Šokujúco otvorená 350-stranová správa Svetovej protidopingovej agentúry WADA, ktorá viní Rusko z kultúry podvádzania a úmyselného zakrývania a podporovania dopovania medzi športovcami, navrhuje, aby sa ruským atlétom v súčasnosti zakázala účasť na najvyšších podujatiach.

V hre je dokonca aj vylúčenie Ruska zo súťaží v ľahkej atletike na olympiáde, ktorá sa začne o deväť mesiacov v brazílskom Rio de Janieru.

WADA odporúča vylúčenie ruských športovcov dovtedy, kým sa neujasní, či naozaj nedopujú a Rusko niečo neurobí s ‚hlboko zakorenenou kultúrou podvádzania‘ v športe. 

„Je to horšie, ako sme si mysleli. Môže to byť pozostatok starého sovietskeho systému,“ povedal Richard Pound s tým, že celý systém sa môže pokojne nazývať štátom sponzorovaným podvádzaním.

Medzinárodná atletická organizácia (IAAF) už reagovala s tým, že zváži sankcie proti Rusku. Napríklad vylúčenie ruských atlétov z medzinárodných súťaží či dokonca olympiády, píše agentúra AP.  Môže tomu, samozrejme, predísť, ak sa okamžite začne s reformou a zlikviduje sa korupčný systém.

To však podľa šéfa komisie nepotrvá menej ako niekoľko mesiacov.

Atletická organizácia podľa jej šéfa Sebastiana Coea dala Rusku čas na reakciu do konca týždňa.

Ruský minister športu Vitalij Mutko reagoval rýchlo a presne podľa očakávaní. Obvinenia odmietol s tým, že mu chýbajú dôkazy. Podľa neho síce v Rusku boli a sú problémy s dopingom, no tie sa nikdy nezamlčovali, cituje ho ruská služba BBC.

Ako hovorí šéf Ruskej atletickej federácie Vadim Zeličenok, správa WADA má len odporúčací charakter, a nakoniec rozhodnú aj tak členovia IAAF.

Pod dohľadom FSB

Ministerstvo športu pritom šéf svetovej protidopingovej komisie Richard Pound viní z účasti na masívnom podvádzaní, nad ktorým dohliadala ruská tajná služba FSB. Jej agenti podľa správy znemožnili, aby protidopingoví špecialisti mohli pracovať nezávisle.

Agenti FSB sa napríklad podľa agentúry AP infiltrovali medzi protidopingových špecialistov na olympiáde v Soči.

„Vytvorili atmosféru zastrašovania tímu počas laboratórneho procesu, a podporili tak podozrenia o vplyve štátu na športové podujatia,“ píše sa v správe WADA.

Jeden zo svedkov opísal, ako sa tvárili, že sú inžinieri z labáku, v skutočnosti však išlo o príslušníkov FSB. Ruská federálna služba pre bezpečnosť podľa správy dokonca mohla napichnúť a odpočúvať ruské protidopingové laboratórium v Moskve.

Jej šéf Grigorij Rodčenkov sa podľa správy WADA stretával s agentmi FSB pravidelne a nariadil zničenie 1417 testovacích vzoriek, aby sa odstránili dôkazy pre vyšetrovanie.

Pod jeho vedením sa podľa WADA namiesto odhaľovania užívania nepovolených prostriedkov medzi športovcami krylo dopovanie. Rodčenkov mal by aj súčasťou schémy, ktorá vyberala od atlétov peniaze za vymazanie pozitívnych výsledkov pri testovaní dopingu.  WADA preto žiada jeho odstúpenie.

Športovec Putin

„Od sovietskych čias niet pochýb o korupcii v ruskom športe, platí to aj pre samotnú prípravu svetových podujatí, akou je napríklad aj výstavba štadiónov pre majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2018,“ povedal Denníku N ruský politológ moskovského Carnegieho centra Andrej Kolesnikov.

„Rovnako však nie je pochýb o tom, že šport je v Rusku vnímaný ako národná hrdosť, patriotizmus a mobilizácia okolo športovo naladeného a až dokonale zdravého lídra,“ dodáva Kolesnikov.

Vladimir Putin, bývalý agent KGB, sa vyhýba alkoholu, a často sa rád ukazuje v špičkovej forme. Strieľa góly pri hokejových exhibíciách, lyžuje s premiérom Dmitrijom Medvedevom, ponára sa v ponorke a venuje sa svojmu koníčku – džudu. Práve odtiaľ pozná Arkadija Rotenberga, ktorý sa dostal k lukratívnym zákazkám počas prípravy zimných hier v Soči v roku 2014.

Napriek tomu, že zimné hry bývajú lacnejšie ako letné, tie v čiernomorskom letovisku Soči prekonali všetky rekordy. „Pre niektorých oligarchov to nebol lacný špás, ale museli zaplatiť ‚športovú daň‘, aby to politicky prežili,“ hovorí Kolesnikov.  

Zistenia agentúry WADA už zaujali aj Interpol, ktorý na svojej stránke oznámil, že rozbehne vyšetrovanie.

Protidopingová agentúra zverejnila svoje zistenia len deň po tom, čo francúzska polícia obvinila bývalého šéfa IAAF Lamina Diacka, že si vzal úplatok viac ako milión eur, aby kryl dopovanie ruských športovcov. Ako pripomína Rádio Slobodná Európa, Diack skončil ako šéf medzinárodnej atletickej agentúry vlani v decembri po 16 rokoch.   

Ruský minister športu Mutko obvinenia zľahčuje.

„Moje priezvisko tam nemôže zaznieť, hovorí sa tam o ministerstve športu,“ cituje ho ruský denník Vedomosti. Všetko je tam podľa neho napísané v štýle: ‚Podľa našich informácií je vplyv vlády na celý tento systém, nemáme na to síce dôkaz, no myslíme, že to tak je.‘ „No, tak aké je to obvinenie?“ pýta sa Mutko.

Rusko podľa neho vypichli neférovo, pretože sa v ňom dopuje rovnako ako v iných krajinách.

To nesedí celkom so štatistikou WADA, podľa ktorej je Rusko s 225 narušeniami vo viacerých športoch v roku 2013 jednoznačným svetovým lídrom v dopingu. Za posledných 12 mesiacov navyše vylúčili za dopovanie štyroch ruských zlatých olympionikov.

Foto - AP
Foto – AP

Pomsta za Krym?

Hlava Federálnej medicínsko-biologickej agentúry, ktorá poskytuje lekárske služby ruským národným tímom, Vladimir Uiba, dokonca spojil podľa ABC News správu s medzinárodnými sankciami proti Rusku za jeho anexiu Krymu a konflikt na Donbase.

Podľa Mutka  navyše v správe nie je nič nové, čo by už nepočuli v reportáži nemeckej televízii ARD, ktorá o rozsiahlom dopovacom systéme v Rusku informovala vlani v decembri.

V dokumente Prísne tajné dopovanie: Ako Rusko robí svojich víťazov, obvinili IAAF, že zlyhala pri vyšetrovaní stoviek pochybných krvných testov medzi rokmi 2001 až 2012.

Správa WADA sa hlási k zisteniam nemeckej televízie ARD a rovnako k viacerým whistleblowerom, ktorí sa odvážili prehovoriť. Jednou z nich je napríklad ruská atlétka Julia Stepanova, ktorá v minulosti užívala doping a súhlasila, že bude pri vyšetrovaní tajne nahrávať rozhovory.

Napríklad o pomeroch v tréningovom tábore ruských športovcov v Portugalsku povedala: „Naši atléti jednoducho žili pod falošnými menami. Brali zakázané látky, prešli kurzom užívania dopingu, aby nemohli prejsť kontrolou zahraničných predstaviteľov, používali nepravé mená,“ spovedala Stepanova.     

Suchá reakcia Kremľa neprekvapila. Podľa Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova k správam masových médií niet čo dodať. Spoliehajú sa na nesúhlas svojho ministra športu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Doping v Rusku

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie