Denník N

Americké raketomety sú na Ukrajine a zrejme ich už použili. Rusi hrozia útokom na ambasádu USA

M142 HIMARS počas cvičenia. Foto - Defence.gov
M142 HIMARS počas cvičenia. Foto – Defence.gov

Aj keď na fronte to tak nevyzeralo, štvrtok 23. jún bol pre Ukrajinu aj dobrým dňom. Okrem toho, že krajina dostala v Bruseli štatút kandidátskej krajiny na vstup do EÚ, čo prezident Volodymyr Zelenskyj prirovnal k zásnubám s Úniou (aj keď na „svadbu“ budú čakať možno 15 či 20 rokov), ukrajinskí predstavitelia hlásili ešte jednu vec.

Na ich územie dorazili prvé raketomety HIMARS, ktoré im Američania sľúbili poslať koncom mája. Ide o najsilnejšiu zbraň, ktorú dosiaľ dostali Ukrajinci zo Západu.

„HIMARS dorazil na Ukrajinu. Ďakujeme môjmu kolegovi a priateľovi ministrovi obrany Lloydovi J. Austinovi III za tieto mocné nástroje. Leto bude pre ruských okupantov horúce. A pre niektorých z nich aj to posledné,“ napísal na Twitteri ukrajinský minister obrany Oleksyj Reznikov.

Prvýkrát v boji

Ubehlo len niekoľko hodín a na sociálnych sieťach sa objavilo prvé video, ktoré údajne ukazuje použitie raketometov HIMARS na bojisku na Ukrajine. Autentickosť videa síce oficiálne zatiaľ nikto nepotvrdil, treba to teda brať s istou rezervou, no zdieľali ho aj vplyvní západní analytici.

Je na ňom vidieť, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie