Denník N

Deti upozorňuje na zakázané látky: Na každej škole boli otázky na Xanax, našiel som presné návody, ako má žiak oklamať pediatra, aby mu liek predpísal

Tomáš Pagáč. Foto N – Peter Kováč
Tomáš Pagáč. Foto N – Peter Kováč

Tomáš Pagáč je vyštudovaný biochemik, pracuje v Antidopingovej agentúre SR, kde je vedúcim oddelenia testovania a prevencie. Určitú časť svojho pracovného času dnes trávi na základných a stredných školách, kde žiakov a študentov upozorňuje na riziká zakázaných látok. No nielen tých. Ako hovorí v rozhovore, deti dnes čelia novým veľkým hrozbám. Patria k nim napríklad energetické nápoje či nebezpečné výzvy na sociálnych sieťach. Dočítate sa aj, že:

  • energetické nápoje pijú už desaťroční,
  • ako sa na každej škole deti pýtali na liek xanax,
  • o žuvacom tabaku na základných školách a nebezpečnej výzve s kuracím mäsom,
  • ako doping ohrozuje rekreačný šport,
  • prečo spaľovače tukov zvyčajne nefungujú,
  • že genetický doping sa už vo svete športu rozbehol.

Ako ste sa dostali od odoberania vzoriek k prednáškam na školách?

V rámci vzdelávania v oblasti fair play a antidopingu sme pozorovali, že nestačí vzdelávať len dospelých vrcholových športovcov, ale je potrebná aj prevencia, ideálne v nižších vekových kategóriách.

Prekvapilo vás niečo po príchode do škôl?

Začínali sme s prednáškami pre učiteľov telesnej výchovy a väčšina z nich sa pýtala na energetické nápoje. Práve tie označili za možný problém. Nepovažujem sa za starého človeka, no aj tak ma to prekvapilo. Keď som bol na základnej a hlavne strednej škole, v triede dominovali cigarety a alkohol, občas sa objavili ľahké drogy. Energetické nápoje sme nepili. Prax však ukázala, že v mladej generácii sú naozaj problémom. Pri prednáškach na ZŠ často vidíme celé skupiny žiakov, ako majú plechovku s energetickým nápojom vyloženú na lavici. Výnimkou nie sú ani deti vo veku 10 rokov.

Prečo je to problém?

Rizík je viacero. Energetické nápoje obsahujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Radíme športovcom

Rozhovory

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie