Denník N

Američanky prišli o federálne právo na interrupciu. Inšpirovať sa budú aj krajiny ako Slovensko, vraví amerikanista

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Sarah Weddingtonová bola pomerne neznáma právnička z Texasu. Pred najvyšší súd sa postavila s minimom skúseností, jej prvý prípad však na desiatky rokov zmenil životy miliónov ľudí v Spojených štátoch amerických.

Bola jeseň 1972 a Weddingtonová zastupovala ženu s fiktívnym menom Jane Roe, ktorej prokurátor Henry Wade z Dallasu nedovolil podstúpiť interrupciu. Zažalovala ho s tvrdením, že právo na potrat zabezpečuje ústava.

O niekoľko mesiacov neskôr jej dal najvyšší súd jednoznačnou väčšinou za pravdu. Tento prípad sa stal známy ako Roe v. Wade a Weddingtonová ho do konca života považovala za najväčší úspech svojej profesionálnej kariéry.

Zomrela vlani v decembri a už sa tak nedožila jeho konca. Najvyšší súd dnes prelomový verdikt zvrátil, čím prišli milióny Američaniek zo dňa na deň o právo na interrupciu.

Čo presne sa stalo a čo bude nasledovať ďalej?

Najviac zasiahnuté budú chudobné ženy

Prieskumy ukazujú, že až dve tretiny Američanov sú proti zrušeniu verdiktu Roe v. Wade, ale rozhodujúce slovo má najvyšší súd. V tom sú liberáli v menšine, keďže predchádzajúci prezident Donald Trump nominoval hneď troch konzervatívnych sudcov.

Amerikanista Jan Beneš z Ostravskej univerzity hovorí, že dnešný rozsudok je „obrovským úspechom pre americkú kresťanskú pravicu, ktorý bude inšpirovať aj krajiny ako Poľsko či Slovensko“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Svet

Teraz najčítanejšie