Denník N

Komentátori Denníka N: Čaputová musí znovu kandidovať (+video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Igor Matovič je absolútne pomýlený človek, ktorý nerozumie tomu, že robí hrozne zle, keď vyťahuje fašistov, hovoria v podcaste V redakcii šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný a komentátor Filip Obradovič.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Parlament napokon prelomil prezidentkino veto. Dá sa povedať, že Igor Matovič predsa len vie robiť politiku?

Kostolný: To, že nakoniec uspel v tomto hlasovaní, je dôkazom toho, že nevie robiť politiku. Síce vyhral toto jedno hlasovanie, oslabil však svoju pozíciu. Po tomto hlasovaní s ním bude chcieť v parlamente spolupracovať ešte menej ľudí. Ukázal sa ako človek, ktorý nemá žiadne zábrany, je absolútne pomýlený a porušuje všetky pravidlá, o ktorých dovtedy tvrdil, že sú preňho záväzné. Jedno hlasovanie dokázal nejakým spôsobom zmanipulovať alebo pretlačiť, v skutočnosti si zhoršil pozíciu.

Keď je niekto predseda najsilnejšej vládnej strany, asi by sa mu nemalo stávať to, že nemá dosť hlasov na prelomenie prezidentkinho veta.

Obradovič: Čisto technokraticky to je úspech Igora Matoviča. Dával do toho za posledný týždeň množstvo energie, keďže ešte minulý týždeň nebolo jasné, či sa nazbiera dosť hlasov. Zároveň platí, že aj keď je predsedom najsilnejšej strany v parlamente, tak sa to môže diať, len ak to ostatní umožnia. Narážam aj na koaličného partnera Borisa Kollára, ale aj na predsedu vlády Eduarda Hegera, ktorý neurobil nič pre to, aby ho zabrzdil.

Dôležitú úlohu zohrali nielen fašisti, k nim sa ešte dostaneme, ale aj niekoľko poslancov OĽaNO ako Andrej Stančík alebo Kristián Čekovský, ktorí zmenili názor – najprv totiž veto prelomiť nechceli. A vraj názor zmenili preto, lebo im Matovič sľúbil, že Jaroslav Rezník nebude riaditeľom RTVS. Udial sa takýto obchod?

Kostolný: Nebol som pri tom, čiže so stopercentnou istotou to povedať nevieme. Ak to bol dôvod, pre ktorý sa tak rozhodli, tak si myslím, že to bol zlý dôvod. Ešte neprebehlo ani prvé kolo voľby riaditeľa RTVS. Bude priestor na to, aby sa diali ešte nové dohody. Ak Igor Matovič sľúbil, že Rezník nebude riaditeľom, tak to sa mi zdá ako veľmi virtuálny a nie dobrý obchod.

Video: Celý rozhovor Moniky Tódovej s Matúšom Kostolným a Filipom Obradovičom (autorka: Michaela Barcíková)

Prečo? Nestojí verejnoprávna televízia za takýto obchod?

Obradovič: Nie. Pretože sa prekročila hranica, že tí slušnejší v politike nehlasujú s fašistami. Za toto aj v budúcnosti zaplatíme. Mohli sme vidieť, že o niekoľko hodín tá istá koalícia, tie isté strany, hlasovali takisto za návrh poslanca, ktorý kandidoval za kotlebovcov. Nestojí to za to. Oficiálne znenie nie je, že sa udial obchod výmenou za Rezníka, oficiálne znenie – čo hovorí aj Igor Matovič – je, že sa nechali presvedčiť, lebo videli, že sa Richard Sulík dohoduje s opozíciou. Takisto sa nechali presvedčiť Igorom Matovičom, že to je poslednýkrát. To v našom rozhovore hovorí aj poslanec Krúpa, ktorý ako jediný nezahlasoval za tento balíček.

To je oficiálna verzia Igora Matoviča, neoficiálne sa hovorí práve o tom Rezníkovi. Čo to hovorí o týchto poslancoch OĽaNO, ak preto zmenili názor? Sú naivní?

Kostolný: My by sme boli naivní, keby sme si mysleli, že v OĽaNO je nejaká skupina ľudí, ktorí to myslia vážne a nie sú len náhodne vybrané figúrky v hre Igora Matoviča. Po tomto hlasovaní sa páni Stančík a Čekovský dajú brať len veľmi ťažko vážne. Veľa robili pre to, aby sa odlíšili, snažili sa inak komunikovať, hovorili, že oni nie sú žiadni extrémisti ani ultrakonzervatívci, nie sú ľudia, ktorí by chceli obmedzovať práva a slobody iných osôb. A potom nevedia pochopiť, že hlasovať s fašistami v takejto veci je oveľa vážnejšia vec a väčší problém než konkrétne hlasovanie v budúcnosti. Takže nie, naivní sme boli skôr my, keď sme si mysleli, že v OĽaNO je nejaká skupina pripravená povedať Igorovi Matovičovi, že jeho spôsob politiky je nezlučiteľný so slušnou spoločnosťou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Peter Pellegrini

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zuzana Čaputová

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie