Denník N

Pochettino trýznil Gaconovým testom hviezdy PSG. Môže pomôcť aj rekreačným bežcom

Bývalý slovenský reprezentant v behu na 800 metrov a v súčasnosti analytik športovej prípravy v Národnom športovom centre Leo Lendvorský. Foto - archív L. L.
Bývalý slovenský reprezentant v behu na 800 metrov a v súčasnosti analytik športovej prípravy v Národnom športovom centre Leo Lendvorský. Foto – archív L. L.

Mnoho športových koučov má svoje zaužívané metódy, ktoré využívajú počas celej kariéry, nehľadiac na klub či organizáciu, v ktorej pôsobia. Jeden z najlepších futbalových trénerov súčasnosti Mauricio Pochettino je známy dokonalou fyzickou prípravou svojho tímu, čo bola jedna z devíz jeho klubov Southampton a Tottenham Hotspur.

Rovnaké fyzické požiadavky rozladili aj hviezdy klubu Paríž Saint-Germain, ktorý ho len pred pár dňami prepustil. Jednou z kľúčových súčastí jeho trénerskej filozofie a prípravy, ktorú aplikuje a dostáva ňou hráčov do dokonalej fyzickej formy, je Gaconov test.

Za tréningovým testom či metódou stojí Georges Gacon, niekdajší tréner francúzskych strednotratiarov a neskôr fitness kouč futbalových tímov Olympique Marseille a najmä Paríž Saint-Germain, kde Pochettino ako hráč (a neskôr aj ako tréner) pôsobil a testu sa priučil.

Pozreli sme sa bližšie na túto metódu, ktorá slávi veľký úspech.

Čo sa dozviete v texte:

  • Z akých behov Gaconov test pozostáva?
  • Ako naň reagujú hráči?
  • Aký je jeho zmysel?
  • Ako môže pomôcť aj rekreačným bežcom?

Aký motor je pod kapotou športovca?

„Cieľom testu je zistiť maximálny aeróbny výkon, respektíve rýchlosť,“ vraví pre Denník N Leo Lendvorský, bývalý slovenský reprezentant v behu na 800 metrov a v súčasnosti analytik športovej prípravy v Národnom športovom centre.

Pri teste športovci bežia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Behanie

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie