Denník N

Neymar spustil futbalovú infláciu, teraz sa ho PSG snaží zbaviť. A rýchlo

Blíži sa koniec Neymara v PSG? Foto - TASR/AP
Blíži sa koniec Neymara v PSG? Foto – TASR/AP

„Neymara kúpili, aby definoval projekt Paríža Saint-Germain. A pozrime sa – naozaj to dokázal. V zmysle akejsi márnosti, šou, pozlátenej prázdnoty,“ napísal v komentári futbalový šéfreportér Guardianu Barney Ronay.

Neymarova kariéra nikdy nebola len o dianí na trávniku; vždy sa s ním spájali aj kontroverzie a nenaplnenie megalomanských očakávaní.

Predsa to bol nasledovník Pelého, neskôr Messiho, to bol ten hráč, ktorý sa mal vtesnať medzi Messiho a Cristiana Ronalda v ankete o Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu planéty a v jednom momente ju prevziať. Mal to byť najslávnejší futbalista na svete.

A dlho to tak aj vyzeralo: v Santose sa stal brazílskou hviezdou, v Barcelone svetovou a s takým renomé odchádzal do Paríža Saint-Germain, ktorý zaňho v roku 2017 zaplatil 222 miliónov eur. Mal to byť prvý významný krok bohatého klubu medzi futbalovú elitu.

Neymar spustil futbalovú infláciu, navždy zmenil prestupový trh, no postupne jeho kariéra začala upadať. Teraz je v najhoršej situácii v kariére – PSG ho ponúka klubom, ktoré by teoreticky zvládli zaplatiť jeho finančné požiadavky.

Je z toho jeden smutný futbalový príbeh, pretože Neymara sa nebude ľahké zbaviť. PSG má na nájdenie kupca len týždeň.

Dočítate sa:

  • Prečo Neymar spustil futbalovú infláciu?
  • Čo povedal šéf PSG a prečo sa ho snaží zbaviť?
  • Aké kluby by prichádzali do úvahy pri jeho prípadnom prestupe?
  • Ako reaguje Neymar?
  • Prečo nikdy nenaplnil očakávania?

Šéf PSG: Chceme byť pokornejší

„Dnešným dňom, kúpou Neymara, sa priblížime k dosiahnutiu nášho úžasného sna,“ povedal pred piatimi rokmi šéf PSG Násir Al-Chelajfí pri predstavení novej posily. Katarčan zúfalo potreboval takýto nákup, ktorým konečne naplnil ambície seba aj vlastníkov klubu – zaradiť sa medzi najväčšie kluby na svete. Aspoň na papieri.

PSG vtedy aktivoval prestupnú klauzulu v Neymarovom kontrakte s Barcelonou, ktorá bola v hodnote 222 miliónov eur. Španielsky denník El Mundo však minulý rok vypočítal, že v skutočnosti stál Brazílčan klub až

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie