Denník N

Bieloruský denník: Lukašenko premenil bieloruský pas na doklad, ktorý Bielorusom často prekáža. Tu je niekoľko príkladov

Ilustrácia N - Ondrej Ivánek
Ilustrácia N – Ondrej Ivánek

Typický prípad, keď štát nie pomáha, ale prekáža.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Samozvaný prezident Bieloruska Alexandr Lukašenko sa minule prihovoril pracovníkom poľnohospodárskeho kombinátu v jednom z okresov krajiny. Tam povedal, ako sa môžu Bielorusi, ktorí po ukradnutých voľbách utiekli do zahraničia, vrátiť do Bieloruska:

„Utiekli do zahraničia a dnes sa 95 % (už o tom otvorene píšu) chce vrátiť späť: ‚Keby nám Alexandr Grigorievič odpustil a otvoril hranice…‘ 95 % by sa vrátilo. Veď nie som proti: ktosi pôjde do väzenia, ktosi ešte niekam, každý dostane to, čo si zaslúžil. Treba sa vrátiť. Tam si nezvyknete,“ povedal Lukašenko.

Takže toto je štátna služba: vráť sa do krajiny – vitaj vo väzení. Ako však Bielorusom pomáha bieloruský pas? Alebo im, naopak, iba prekáža?

Spoiler: kým je pri moci diktátor, pomoc od štátu vďaka vlastníctvu bieloruského pasu nečakajte. Ale tresty kedykoľvek.

Žiadne záruky vnútri krajiny

Začnime tým, čo je zrejmé: bieloruský pas aj v Bielorusku prináša obmedzenia, nie výhody. Keď vás uväznia za politickú kauzu, nemá vás kto chrániť, ak ste Bielorus. Ak máte pas inej krajiny, situácia je o niečo lepšia – vaše šance na prepustenie sa výrazne zvyšujú.

A behom prvých týždňov masových protestov sa Lukašenkov režim vôbec obával zadržiavať cudzincov (s výnimkou dní brutálneho násilia 9. – 11. augusta 2020). Európsky alebo americký pas vás môže ľahko zachrániť pred väzením.

Ťažká legalizácia v iných krajinách

Existuje svetový rebríček sily pasov. Vypočítava sa podľa toho, do koľkých krajín môžete vstúpiť bez víz. Bielorusko má bezvízový styk so 41 krajinami, 110 krajín vyžaduje víza, ktoré si treba vybaviť vopred, a 47 krajín vyžaduje víza pri príchode.

Na porovnanie: občania Slovenska majú bezvízový styk so 113 krajinami. Do 34 krajín treba požiadať o víza vopred a do ďalších 51 krajín sa víza vydávajú po príchode.

A to hovoríme len o vízach. Pokiaľ ide o štatút utečenca alebo medzinárodnú ochranu, ktorú po udalostiach v roku 2020 potrebovali tisíce Bielorusov, situácia sa komplikuje. Najmä pre Bielorusov, ktorí utiekli z krajiny bez pripraveného balíka dokumentov. S legalizáciou Bielorusom aktívne pomáha Poľsko a niektoré ďalšie krajiny. Celkovo ide o niekoľkomesačný a zložitý proces.

Vráťte sa, pôjdete za mreže

Za bežných okolností by to bolo celkom prirodzené, ale po začiatku masových represií v Bielorusku nie je pre mnohých Bielorusov bezpečné vrátiť sa do svojej krajiny. Môžu čeliť násiliu, mučeniu a niekoľkoročnému väzneniu. A to nie v európskej väznici, ale v bieloruskej, kde cely skôr pripomínajú mučiarne.

Okrem toho sa mnohí Bielorusi obávajú ísť na bieloruské veľvyslanectvá v iných krajinách. Takýto strach a nemožnosť vrátiť sa spôsobuje, že Bielorusom v zahraničí vyprší platnosť pasov alebo sa im minú stránky na víza, ale nemajú si kde vymeniť doklady. Taká výmena dokumentov sa totiž s veľkou pravdepodobnosťou skončí bieloruským väzením.

Je to taká bieloruská pasca: z jednej strany máš svoju krajinu, do ktorej sa nemôžeš vrátiť, a z druhej strany zvyšok sveta, ale legalizovať sa v ňom nie je vôbec jednoduché.

Čiastočne vzhľadom na problémy s legalizáciou v krajinách EÚ sa mnohí Bielorusi zdržiavajú v Gruzínsku – tam smú bieloruskí občania zotrvať takmer rok bez potreby vybavovať si ďalšie doklady. Potom stačí opustiť krajinu a znovu sa do nej vrátiť – a opäť môžete zostať 364 dní.

Sankcie prijaté po rozpútaní vojny

Okrem sankcií uvalených Európskou úniou, USA a ich spojencami uvalili vlastné sankcie proti Bielorusom aj jednotlivé štáty a firmy, a to nielen proti tým Bielorusom, ktorí sa podieľali na agresii voči Ukrajine.

Niektoré krajiny pozastavili vydávanie víz a povolení na pobyt Bielorusom a niektoré zablokovali bankové účty bieloruských občanov, ktorí žijú v EÚ už niekoľko rokov. Niekedy Bielorusov vylučujú z tvorivých nezávislých súťaží, hoci títo účastníci sú zjavne proti vojne aj proti Lukašenkovi.

Takže po rozpútaní vojny proti Ukrajine za spoluúčasti Lukašenkovho režimu bieloruský pas stratil viacero priečok v rebríčku atraktivity.

Sankcie sú určite dôležitým nástrojom proti diktátorským režimom. Je však zlé, keď postihujú aj občiansku spoločnosť, ktorá sa práve tento diktátorský režim snaží zmeniť.

Dobrovoľníctvo na Ukrajine

Pre Bielorusov, ktorí bojujú na strane Ukrajiny, aktuálna situácia prináša nebezpečenstvo. Ak padne do zajatia Ukrajinec alebo občan krajiny EÚ, dá sa ho vymeniť za iného zajatca a prepustiť na slobodu. Avšak ak do zajatia padne Bielorus, ktorá krajina sa zaňho prihovorí? Bielorusko ovládané Lukašenkom? To by sa stalo jedine preto, aby zajatca doma na dlhé roky uväznili. A to len z hľadiska bieloruských zákonov, no ak si spomenieme na Lukašenkov osobitný postoj k dobrovoľníkom, určite im v Bielorusku hrozí nielen väzenie, ale aj mučenie.

V roku 2020 sa počas státisícových pochodov zdalo, že na bieloruský pas môžeme byť hrdí. Že sa mu čoskoro otvorí svet: jeho držitelia porazili diktatúru a odštartovali demokratické premeny. Kríza sa však nateraz predlžuje a bieloruský pas spôsobuje viac problémov než výhod: či už v samotnom Bielorusku, alebo v zahraničí.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie