Denník N

Politik a aktivista z Michaloviec: Zastrašovali ma už predtým, ale auto mi podpálili prvý raz

Milan Kaplan. Foto N - Andrej Bán
Milan Kaplan. Foto N – Andrej Bán

Košickému krajskému a michalovskému mestskému poslancovi, občianskemu aktivistovi Milanovi Kaplanovi, ktorý upozorňoval na viaceré kauzy na Zemplíne, v noci z piatka na sobotu neznámy páchateľ zapálil auto.

35-ročný Kaplan, ktorý ako nezávislý kandiduje na post michalovského primátora, to považuje za formu nátlaku. Strana SaS žiada pre Kaplanovo zastrašovanie zvolanie mimoriadneho bezpečnostného výboru parlamentu.

Máte nejaké podozrenie, kto môže stáť za podpálením vášho auta?

Prebehlo mi hlavu viac možností s ohľadom na témy, ktoré som – či už ako poslanec, alebo ako aktivista – riešil. Ale keďže sa to stalo bez nejakého predchádzajúceho náznaku či upozornenia, tak to s určitosťou neviem spojiť so žiadnou z nich. Navyše sa začala volebná kampaň, kandidujem ako nezávislý na primátora. Mnohým ľuďom by asi veľmi vyhovovalo, keby som to jednoducho zabalil.

Čelíte v tomto čase nejakým vyhrážkam? 

V tomto čase práveže nie. Nejaké drobné vulgarizmy na moju adresu sa na sociálnych sieťach v súvislosti s niektorými témami objavili, ale to je už, bohužiaľ, úplne bežný jav.

Zaregistrovali ste vyhrážky či zastrašovanie v minulosti?

Áno, ale to už je viac ako rok staré. Bolo to pri kauze Bilecová a s tým súvisiacej téme ukrajinskej hranice. Obom témam som sa však už dlhšie nevenoval, takže nepredpokladám, že by to mal byť dôvod na nejaký revanš voči mne po takom dlhom čase. Skôr si myslím, že ide o aktuálnejšie témy, ktoré majú regionálny charakter a sú spojené s komunálnou politikou v Michalovciach.

Po voľbách v roku 2020 ste otvorili korupčné kauzy vedúcej služobného úradu rezortu vnútra Anny Bilecovej, ktorá potom z funkcie odišla. Tým ste sa zrejme dostali do nemilosti ministra Romana Mikulca (OĽaNO). Máte dôveru, že polícia tento útok voči vám vyšetrí?

Verím, že nejaká osobná antipatia voči mojej osobe nebude mať vplyv na vyšetrovanie. Musím oceniť, ako rýchlo dokázali v noci záchranné zložky, najmä hasičský zbor, reagovať. Nebyť toho, materiálne škody mohli byť oveľa väčšie.

Okresný šéf SaS a váš kolega v združení Nové Michalovce Radovan Geci vidí možný motív tohto činu vo vašej politickej práci. Čo si o tom myslíte?

Určite, iné vysvetlenie nemám ani ja. Som politik a občiansky aktivista, podnikateľské aktivity, a teda ani prípadných nepriateľov z tohto prostredia nemám.

Stalo sa vám už niečo podobne? Boli ste terčom útoku?

Takýmto spôsobom nie. Snahy vytvoriť psychický nátlak na rodinu tu boli, no v inej rovine, napríklad cez rôzne anonymné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne a župné voľby 2022

Košice

Slovensko

Teraz najčítanejšie