Denník N

Výhodná viazanosť od ministra hospodárstva a skutočná pomoc domácnostiam

Autor je poslancom Európskeho parlamentu za PS

Nemecko pripravuje mohutné opatrenia na znižovanie spotreby plynu. Minister financií otvorene varuje, že Putinova politická hra s plynom môže vyvolať podobnú krízu, akou sme si prešli v rokoch 2008 – 2012. Netreba si klamať, to riziko je reálne.

Práve preto Nemecko motivuje priemysel, výrobcov elektriny k úsporám a prechodu na alternatívne zdroje. Nepochybujem, že sa sústreďuje aj na ďalšie oblasti vrátane domácností. Krajina neváha do úspor a energetickej efektivity investovať obrovské množstvo zdrojov. Aj preto verím, že sa nemecký progresívny program osvedčí a spotreba plynu sa zníži bez potreby siahnuť po špinavšom palive. Nebude to jednoduché. Aktuálne napríklad solárne panely začínajú byť v niektorých regiónoch nedostatkovým tovarom.

Teraz sa pozrime o trochu východnejšie. Na Slovensku ideme opačným smerom. Kým nemecký minister hospodárstva hovorí o ťažkej situácii, Richard Sulík ponúka výhodné „viazanosti“ odberateľov. Pokiaľ Nemecko stavia na úspornosti, slovenský minister hospodárstva sa mení na podomového predajcu, ktorý sľubuje „výhodný“ plyn na dlhé roky. Zdá sa vám to absurdné? Nie ste sami. Slovensko sa stáva obeťou ďalšieho unikátneho nápadu alebo, naopak, ide vždy proti prúdu zdravého rozumu.

Už od jesene minulého roku bolo jasné, že Putin sa rozhodol využívať plyn ako politický revolver priložený k hlave demokratického sveta. Od februára sme mali istotu – vojna ceny iba zvýšila. Bohužiaľ, odvtedy sme premárnili mesiace, počas ktorých sme mohli podporovať znižovanie spotreby energií. Masívnymi subvenciami do zatepľovania či inštalácie zelených zdrojov do domácností, podnikov či inštitúcií ako nemocnice, školy, domovy dôchodcov. Finančné zdroje nemusíme hľadať – len efektívne využívať tie, ktoré máme k dispozícií, napríklad peniaze z predaja emisných povoleniek.

Hovorím to stále a musím to povedať opäť. Plynové vydieranie sa inak zvládnuť nedá. Vyhlásenia o spoľahlivosti dodávok, ak si otvoríme rubľový účet, už tiež neplatia. Napriek tomu, že nevieme, ako to nakoniec „sakra“ dopadlo, s istotou vieme, že plyn dodávaný na Slovensko nemá ani zďaleka dohodnuté objemy.

Premárnený čas nevrátime, ale môžeme sa aspoň poučiť. Domácnostiam, podnikateľom i štátu by sa investície do energetickej reformy vrátili takmer obratom. Bežné rodiny by vďaka alternatívnym riešeniam a zvýšeniu energetickej efektivity ušetrili významné financie. V čase inflácie by to bola skutočná pomoc rodinám, dôchodcom i bezdetným. Nehovoriac o tom, že by stúpla cena ich nehnuteľností, znížil by sa tlak na klimatickú krízu a vygenerovali by sa udržateľné zelené pracovné príležitosti.

Podnikom by rovnako nezanedbateľne klesli náklady. Nehovoríme len o výrobe založenej na plyne, napríklad pri hnojivách. Týka sa to aj podnikov, ktoré plyn využívajú na vykurovanie svojich hál. Tým slnko faktúru nikdy nepošle. Ani príjmy nevyužije na vraždenie Ukrajincov. A nakoniec, no v neposlednom rade …. štát by každým ušetreným kubíkom znižoval svoju závislosť od Ruska či iného dodávateľa. Aj Richard Sulík by bol pod menším tlakom, takže by sme si vydýchli všetci.

Ak by nám prekážal dosah na financie, aj to je možné riešiť. Hoci v čase, keď neviem dočerpať eurofondy z predchádzajúceho obdobia, je to smiešny problém. Jednou z možností je poskytovať bezúročné pôžičky, ktoré by domácnosti a podniky splácali z úspor, ktoré dosiahnu. Takzvaná česká cesta.

Národní rozvojová banka ČR aktuálne poskytuje tento typ úverov na alternatívne zdroje podnikateľom až do výšky 90 percent investície. Administratívne by to nemusel byť problém ani na Slovensku. Aj Environmentálny fond umožňuje poskytovať výhodné zelené pôžičky. Dokonca by sa tým ani nespreneveril svojmu poslaniu – znižovať emisie a bojovať s klimatickou krízou.

Lenže Slovensko preferuje vlastnú cestu. Minister zodpovedný za energetiku chce ponúkať výhodné viazanosti odberateľom plynu a tým udržiavať využívanie fosílnych palív. Čo je ešte bizarnejšie u pravicového liberála, maximálne tým dusí trh. Sulík chce ponúkať výhodné viazanosti v mene dvoch spoločností. Jednej štátnej a jednej súkromnej.

Pritom je tu viacero otázok. Nezaťažujme sa obmedzovaním hospodárskej súťaže, kde jednotka a dvojka na trhu koordinujú ponuku. To už je taký Sulíkov liberalizmus. Rovnako nechajme bokom, pre koho bude „fix na štyri roky“ skutočne výhodný. Bližšie informácie sa dozvieme až časom.

Stačí nám zatiaľ vedieť, že kým ostatné krajiny investujú do budúcnosti, u nás sa minister hospodárstva stal podomovým predajcom výhodných viazaností. A čo je ešte horšie, opäť len utráca čas a zima sa blíži.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie