Denník N

Aktivistka z Petrohradu: Bežní Rusi sa boja aj toho, či ich neodfotila pouličná kamera

Protivojnová aktivistka z Petrohradu Elena Gaeva žije v Berlíne. Foto: Archív EG
Protivojnová aktivistka z Petrohradu Elena Gaeva žije v Berlíne. Foto: Archív EG

Keď mala 15 rokov, išla v Petrohrade na stretnutie s populárnym videoblogerom, ktorý robil videá pre deti o počítačových hrách. Boli tam samí tínedžeri od 12 do 16 rokov.

Prišli k nim policajti a opýtali sa, prečo majú nepovolené zhromaždenie. Všetky deti naložili do policajných áut a blogera zatkli. „Vtedy som si uvedomila, že niečo nebolo v poriadku,“ rozpráva ruská protivojnová aktivistka žijúca v Berlíne Elena Gaeva.

Rozprávame sa o:

  • dôvodoch, pre ktoré zatýkajú ľudí v Rusku;
  • systéme sledovania ľudí pouličnými kamerami;
  • večnom strachu z toho, či človeka neodfotili a nevyrazia mu dvere;
  • aktivizme a pomoci ukrajinským utečencom v Berlíne;
  • možnostiach, ako sa vojna môže skončiť.

Ako dlho už žijete v Berlíne?

V septembri to budú dva roky. Môj manžel je z Berlína, zoznámili sme sa v Petrohrade, keď tam pracovne pôsobil. Ja som sa už predtým chcela presťahovať do Nemecka, lebo som veľmi chcela odísť z Ruska.

Prečo?

V prvom rade asi preto, že som žila vo viacerých krajinách. Keď som mala jedenásť, s mamou sme sa odsťahovali do Dubaja, potom do Saudskej Arábie, Libanonu, videla som svet z viacerých uhlov. Keď som sa ako tínedžerka vrátila do Ruska, videla som, že niektoré veci jednoducho nie sú normálne. Aj keď ako ruský tínedžer nechcete mať nič spoločné s politikou, dotkne sa vás.

Ako napríklad?

Keď som mala asi 15 rokov, v Petrohrade sme s kamarátmi išli do centra mesta na stretnutie s videoblogerom. Bol to úplne obyčajný videobloger, robil videá pre deti o počítačových hrách. Prišli za nami policajti a pýtali sa, prečo máme nepovolené zhromaždenie. Boli sme tam tínedžeri od možno 12 do 16 rokov, väčšina z nich sa len prišla odfotiť s obľúbeným blogerom. S kamarátkou sme si išli vziať vodu, a keď sme sa vracali, videli sme, že policajti nakladajú všetky tie deti do policajných áut a zatýkajú blogera. Len preto, lebo sa niekde stretli bez toho, aby predtým o tom informovali úrady. Vtedy som si uvedomila, že niečo nebolo v poriadku.

Okrem toho je v Rusku ťažké nevšimnúť si všetky sociálne problémy, všetku tú chudobu, domáce násilie, drogové závislosti. Hovorí sa, že v Rusku sa nežije, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie