Denník N

Renomé psychológa si zvyšoval lžami a falošnými pochvalami od veľkých firiem, pre štát pracuje na krízovej detskej linke

Marek Horňanský. Zdroj - PsychologickyInstitut.sk a Facebook. Na oboch stránkach sú už jeho fotografie nedostupné.
Marek Horňanský. Zdroj – PsychologickyInstitut.sk a Facebook. Na oboch stránkach sú už jeho fotografie nedostupné.

Na prvý pohľad vyzerá PsychologickyInstitut.sk ako klasická webstránka ponúkajúca psychologickú pomoc a školenia. Chváli sa jedinečnosťou, flexibilitou a odbornosťou, a jej služby odporúčajú aj veľké firmy ako cestovná kancelária Pelikán, technologická firma Siemens či viaceré ministerstvá. „Boli sme spokojní s prístupom, obsahom aj cieľmi školenia. Lektori boli priamo z praxe,“ hovorí na stránke Martin Jancura, manažér medzinárodného korporátu Dell.

Problém je v tom, že v Delli nikdy o žiadnom Jancurovi nepočuli a ani ďalšie firmy netušia, ako sa ich logá a vymyslení zamestnanci ocitli medzi referenciami na stránke.

Ani lektori uvedení na stránke zrejme nebudú priamo z praxe, pretože väčšina z nich vôbec neexistuje. Majú vymyslené mená a ich tváre sú stiahnuté zo zahraničných fotobánk a webov, kde vystupujú pod iným menom.

Fotografiu psychológa a školiteľa osobnostného rozvoja Juraja Kováča sme napríklad našli priamo vo verejnej fotobanke. Podobne to bolo s Ingrid Vareskou, Veronikou Rakovskou aj Erikom Delanom, a takto by sme mohli pokračovať, kým by sme nevyradili väčšinu uvedených lektorov.

Väčšina odborníkov neexistuje.

Jedným z mála ľudí, ktorí naozaj existujú, je Marek Horňanský. A práve on stojí za niekoľkými stránkami s falošnými informáciami, ktoré ľuďom a firmám ponúkajú svoje služby.

Ide o zamestnanca Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý pracuje ako konzultant Národnej linky na pomoc deťom v ohrození. Paradoxom je, že Horňanský

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie