Denník N

Niekde už neurobia potrat ani znásilneným ženám. Prelomové rozhodnutie rozdelilo Ameriku

Sedem štátov USA zakazuje potrat aj po znásilnení, vo Wisconsine znovu platí 173-ročný zákon

Na klinike ženských reprodukčných služieb Alamo v texaskom San Antoniu čakalo v piatok doobeda zhruba desať žien, ktoré tam prišli na interrupciu. Práve vtedy zamestnancom kliniky zavolal ich právny zástupca, ktorý im oznámil, že Najvyšší súd USA práve prakticky zrušil federálne právo na interrupcie.

Od tej chvíle rozhodnutie, či sú potraty legálne alebo nie, zostáva na samotných amerických štátoch. A Texas je v tej druhej skupine.

Zamestnankyne tak museli poslať čakajúce ženy domov. Ako píše Guardian, ženy plakali, kričali a prosili ich o pomoc. Bolo to "úplné zúfalstvo," povedala Andrea Gallegos z kliniky pre denník.

Prelomové rozhodnutie najvyššieho súdu, ktoré zvrátilo takmer 50-ročný precedens, známy ako Roe v. Wade, okamžite rozdelilo Ameriku. Vo väčšine liberálnych štátov sú interrupcie do 24 týždňa či dlhšie aj naďalej povolené miestnymi zákonmi či rozhodnutiami súdov.

V mnohých konzervatívnych štátoch takmer okamžite začal platiť ich zákaz, v iných k nemu príde čoskoro. Inde ich vykonanie obmedzia napríklad iba do šiestich týždňov tehotenstva, keď mnohé ženy ešte nevedia, že sú tehotné.

Podľa Bloombergu sa zatvorí asi štvrtina z osemsto kliník v USA, ktoré vykonávajú interrupcie.

Ani po znásilnení a inceste

Pacientky poslali domov v piatok doobeda aj na klinike Planned Parenthood v štáte Wisconsin. Ženám len poradili, na akých klinikách v susedných štátoch im môžu vykonať interrupciu.

V tomto štáte začal po zrušení Roe v. Wade platiť zákon, ktorý prijali ešte v roku 1849, teda pred 173 rokmi. Ten zakazuje potraty

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Svet

Teraz najčítanejšie