Denník N

Wimbledon: zaujímavosti a fakty, ktoré ste (možno) nevedeli

Najstarší tenisový turnaj na svete a jediný Grand Slam hraný na tráve. Celosvetová športová slávnosť so striktnými pravidlami obliekania sa. Turnaj, z ktorého si víťazi neodnášajú originál trofeje, len ich menšie repliky. To je Wimbledon.

Wimbledon ani zďaleka nie je „len“ jeden z turnajov veľkej štvorky. Tenisové výsledky zápasov sa vryjú do histórie veľkými písmenami a každý tenista túži po úspechu na tomto jednom z najvýznamnejších pravidelných športových podujatí na svete. Ak patríte aj vy medzi nadšencov, ktorí si začiatok leta bez Wimbledonu nevedia predstaviť, určite viete o turnaji množstvo faktov a zaujímavostí. Veríme však, že o viacerých, ktoré vám prezradíme v dnešnom článku, ste možno ani netušili.

Tradícia, ktorá píše svoj príbeh už 145 rokov

Prvý Wimbledon sa začal 9. júna 1877, čo z neho robí najstarší tenisový turnaj na svete. Prvé roky sa  hrali len mužské dvojhry. Mužská štvorhra a ženská dvojhra pribudli do programu v roku 1884. Kompletný turnaj ako ho poznáme dnes vrátane ženských štvorhier a zmiešaných štvorhier sa hráva od roku 1913.

Aj Wimbledon však postihli svetové vojny a COVID. Kvôli 1. svetovej vojne sa turnaj nehral v rokoch 1915-1918. 2. svetová vojna vzala možnosť tohto výnimočného zážitku športovcov aj divákom v rokoch 1940-1945. COVID pandémia vystavila turnaju stopku v roku 2020.

Prvým víťazom mužskej dvojhry spomedzi 22 zúčastnených tenistov sa stal 27-ročný Spencer Gore. Vo finále, ktoré trvalo len 48 minút, zdolal Williama Marshala pred zrakom 200 divákov v troch setoch 6:1 6:2 a 6:4. Zápas bol kvôli dažďu posunutý o 4 dni. Takto vynútené zmeny v programe sú vo Wimledone však bežné a podľa dostupných údajov od roku 1922 sa turnaj nemusel kvôli dažďu prerušovať len v 8 ročníkoch.

Do roku 1922 víťaz obhajoval titul nasledovný rok priamo vo finále. Gore v ňom prehral s Frankom Hadowom. Gore sa do histórie tenisu zapísal aj ako tvorca štýlu hry volejom, nakoľko túto techniku používal ako prvý hráč na svete.

Najviac držiteľov titulu z Wimbledonu pochádza z Veľkej Británie. Je však potrebné dodať, že z 37 finálových víťazstiev boli v takzvanej „open“ ére (od roku 1968) len dve. Obe získal pre usporiadateľskú krajinu Andy Murray. Prvýkrát v roku 2013, po dlhých 77 rokoch od posledného britského titulu. Najúspešnejšou krajinou je v novodobej histórii USA. Americkí tenisti od roku 1968 získali 15 titulov.

Vo Wimbledone si jeden zápas zahral aj Vojvoda z Yorku a neskorší kráľ George VI, otec kráľovnej Alžbety. Vo štvorhre však spoločne so svojím krajanom Sirom Louisom Gregom prehrali hladko v troch setoch s dvojicou Arthur Gore – Herbert Roper Barrett, pričom uhrali len 6 hier.

Centrálny dvorec s posuvnou strechou

Centrálny dvorec, ktorý mimochodom už dlhé roky v skutočnosti nie je v centre tenisového areálu, disponuje kapacitou pre 15 000 divákov. Pred zlým počasím je možné kurt ochrániť zatvorením strechy v priebehu 10 minút. Keď sa tak stane, v zápase je možné pokračovať do maximálne 30 minút. Za ten čas dôjde k vytvoreniu optimálneho prostredia v hale, čo sa týka ovzdušia. Ak by ste chceli naplniť zatvorenú halu tenisovými loptičkami, potrebovali by ste ich 290 miliónov.

Asi najdôležitejšou súčasťou kurtov je ich povrch. Ten je zložený z ražnej trávy, pričom výška vlasu musí byť presne 8 mm. Zabezpečiť požadovanú kvalitu trávnika je priam veda, niet preto pochýb, že funkcia záhradníka je vo Wimbledone veľmi atraktívna.

Biela farba je zákon

Samostatnou kapitolou je dress code, ktorý stanovuje oficiálny predpis. Tenisti a tenisky musia byť oblečení „takmer úplne“ v bielom. Existuje pár malých výnimiek, ako napríklad lemy okolo výstrihu či na spodnom prádle, ktoré môžu byť jednofarebné a maximálne 1 cm široké. Aj prípadné lekárske pomôcky, ako napríklad bandáže, sú odporúčané v bielej farbe s tým, že v skutočne mimoriadnych situáciách je akceptovaná aj iná farba. Posúdenie vhodnosti oblečenia je v kompetencii empajrového rozhodcu.

Nesmrteľná Navrátilová a bombardér Isner

Najmladšou doterajšou šampiónkou je Charlotte Dod, ktorá dokázala Wimbledon vyhrať ako 15-ročná v roku 1887. Mužský rekord drží Boris Becker, ktorý vyhral ako 17-ročný v roku 1985. Stal sa vtedy zároveň prvým Nemcom a prvým nenasadeným hráčom s titulom z trávnatého Grand Slamu.

Najviac singlových titulov získala vo Wimbledone Martina Navrátilová. Slávnu trofej zdvihla nad hlavu celkovo 9-krát. V mužskej dvojhre kraľuje tejto štatistike Roger Federer, ktorý sa z víťazstva tešil 8-krát. Zaujímavosťou je, že originálne trofeje ostávajú v múzeu All England Club’s museum. Víťazi si domov odnášajú len ich menšie repliky. A, samozrejme, štedrú finančnú výhru. Celkovo si hráči a hráčky v roku 2022 rozdelia rekordných 40 350 000 libier, z čoho víťazom dvojhier pripadá po rovných 2 000 000 libier.

Najdlhší zápas Wimbledonu sa hral v roku 2010.  Protagonistami tohto tenisového maratónu, ktorý sa natiahol na tri hracie dni v celkovej dĺžke 11 hodín a 5 minút boli John Isner (USA) a Nicolas Mahut (FRA). Piaty set trval neuveriteľných 491 minút a skončil 70:68 pre Isnera. Aj tento zápas dokazuje, že na tenisové výsledky si je niekedy potrebné počkať skutočne dlho. Američan v zápase nastrieľal rekordných 113 es. Z pohľadu es mu však vyšiel aj turnaj v roku 2018. V ňom si pripísal celkovo 214 es, čo je doterajší rekord turnaja. Medzi ženami je na vrchole tohto rebríčka Serena Wiliamsová, ktorá v roku 2010 dokázala zo svojho podania vyťažiť celkovo 102 es.

Zelené loptičky Slazenger a jahody so šľahačkou

S Wimbledonom je neodmysliteľne spojená spoločnosť Slazenger. Tá je oficiálnym dodávateľom tenisových loptičiek pre podujatie už od roku 1902 čo znamená najdlhšie partnerstvo v histórii športových potrieb.  Vedeli ste, že žlté loptičky sa na Wimbledone používajú až od roku 1986?  Počas turnaja sa ich spotrebuje približne 50 000. Skladované musia byť pri teplote 20 stupňov Celzia. Na centrálny kurt a na kurt číslo 1 sa pred každým zápasom vynesie 48 balení lôpt, na ostatné kurty 24. V každom zápase sa menia prvýkrát po odohratí siedmich hier a následne po každej deviatej hre. Použité loptičky sa ďalej predávajú a výťažok putuje Wimbledonskej nadácii.

Na šampionát je prijatých približne 6 000 pracovníkov. Z toho polovica pripadá gastro úseku, ktorý okrem iných pripravuje aj typickú wimbledonskú pochúťku – jahody so šľahačkou. Počas turnaja sa skonzumuje takmer 200 000 porcií, čo znamená približne 28 ton jahôd a viac ako 10 tisíc litrov šľahačky. Aj v tomto prípade platia striktné pravidlá. Jahody určené na konzumáciu sa pre daný hrací deň zbierajú o štvrtej hodine ráno, aby boli čerstvé. Prechádzajú určenými kontrolami kvality a až potom sú ponúkané návštevníkom.

Populárnych zberačov loptičiek je prijatých presne 250. Prechádzajú serióznym zaškolením, prekvapiť ich nesmie žiadna situácia.

Krik na úrovni hluku pri štarte Boeingu

Na Wimbledon sa nepochybne každoročne tešia aj milovníci stávkovania. Práve tipy na tenis patria vo všeobecnosti medzi najobľúbenejšie. V ponukách stávkových kancelárií sa niekedy objavia aj menej tradičné možnosti tipovania zápasov. A potom existujú aj také, ktoré sa kancelárie vypísať neodvážia, pretože by boli, ako sa hovorí, tutovka. Medzi také by určite patrilo niečo v štýle: „Ktorá hráčka bude najhlučnejšou?“ Za čias Rusky Marie Šarapovovej by ste nemuseli byť ani extra skúsený tenisový fanúšik a určite by ste trafili do čierneho. Jej nameraný rekord má hodnotu 101,2 decibelov, čo sa dá nahrubo porovnať s hlukom štartujúceho Boeingu 747.

Na druhej strane, Maria svojím hlukom možno pomáhala legendárnemu jastrabovi Rufusovi plašiť holuby. Veru tak, Rufus sa každoročne stará o to, aby turnaj nijakým spôsobom nenarúšali holuby. Wimbledon je jednoducho turnaj, na ktorom sa myslí skutočne na všetko.

Využite bonusy vo Fortune a stavte si na tenis alebo množstvo iných športov. Stačí sa zaregistrovať, vybrať si bonus a hrať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie