Denník N

Týždeň v zdraví: Aké krehké je ženské hormonálne zdravie? Aké sú signály hypochondrie? A aký prínos má nordic walking?

Ilustračné foto - Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  •  ako sa starať o krehké ženské hormonálne zdravie,
  •  ako sa prejavuje a lieči hypochondria,
  •  ako pomáha nordic walking zdraviu srdca.

Ženské hormonálne zdravie je krehká záležitosť

Zrejme každý adolescent minimálne raz začul vetu: „Skľudni hormón!“ Niečo podobné si často musia vypočuť aj ženy: „Za toto asi môžu tie nešťastné hormóny“, nie je to ďaleko od pravdy. Samozrejme, nemôžeme naše hormóny viniť zo zodpovednosti za všetky zdravotné boliestky, výkyvy či komplikácie. Je ale neodškriepiteľný fakt, že kľúčovým atribútom ženského hormonálneho zdravia je jeho vyváženosť.

U žien, ktoré nie sú po menopauze, je najbežnejšie vychýlenie hormonálnej rovnováhy bežné raz za mesiac a súvisí s menštruačným cyklom. Iné hormonálne zmeny v ženskom organizme súvisia aj s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie