Denník N

Reštauráciám chýbajú ľudia, niektoré ešte neotvorili alebo sú otvorené kratšie či s obmedzeným menu, hovorí šéf Heinekenu

Rene Kruijt. Foto N - Tomáš Benedikovič
Rene Kruijt. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj keď pandemické obmedzenia minimálne nateraz pominuli, niektoré reštaurácie a podniky stále nie sú naplno otvorené. Majú totiž problém zohnať kvalitný personál.

„Máme pomerne veľa klientov, ktorí nemôžu otvoriť, pretože nevedia nájsť personál. Nie je dostatok kuchárov, čašníkov, niektorí naši klienti sa rozhodli prestať variť alebo majú veľmi limitované menu a otváracie hodiny. Niektorí sa zmenili z podniku s obsluhou na samoobsluhu,“ opisuje šéf Heinekenu Slovensko Rene Kruijt. Nedostatok personálu sa podľa neho viac prejavuje v turistických destináciách.

Nový personál treba niekedy učiť, ako sa pivo vyrába, ako s ním zaobchádzať, ako ho skladovať. Časť pôvodného zaučeného personálu počas dvoch rokov neustáleho otvárania a zatvárania odišla do istejších odvetví, ako sú doručovacie služby či supermarkety, dodáva Kruijt a v rozhovore vysvetľuje aj:

  • či sa treba pripraviť na slabšie služby cez letnú dovolenku na Slovensku,
  • ako je to s maržami v reťazcoch a reštauráciách,
  • čo sa stalo, keď sa začala vojna na Ukrajine,
  • prečo mierne klesla spotreba nealko piva v čase lockdownu,
  • čo s tým má šoférovanie,
  • ako Heineken nakupuje energie a čo odoberal z Ukrajiny,
  • či a ako sa inflácia prejavuje v návštevách podnikov,
  • prečo rástol dopyt po nápojoch v sklenených fľašiach a ako sa ujal nový zálohovací systém, ale aj
  • či vo firme prepúšťali a dvíhali platy.

Chodia opäť ľudia do podnikov tak ako pred pandémiou?

V segmente hotelov a reštaurácií vidíme významný nárast v číslach, ale iba keď to porovnávame s rokom 2021. Vtedy boli podniky zatvorené takmer do konca apríla. Stále však nie sme na úrovni roka 2019.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Prečo?

Z dvoch dôvodov

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Cestovný ruch

Gastro a jedlo

Obchod

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie