Denník N

Peter Velits: Hovorím to už roky. Jediný Saganov súper je Peter samotný

Peter Velits v rozhovore vysvetľuje, ako vníma súčasnú cyklisticku, zdroj - Peter Mečiar
Peter Velits v rozhovore vysvetľuje, ako vníma súčasnú cyklisticku, zdroj – Peter Mečiar

Patril k najtalentovanejším slovenským cyklistom, napríklad na Vuelte 2010 skončil v celkovom poradí tretí. Peter Velits sa počas kariéry musel popasovať s mnohými zraneniami, ktoré posledný rok znepríjemňujú život aj Petrovi Saganovi.

„Má veľmi málo pretekových dní, čo je jeho najväčší súčasný problém. Na Tour de France to bude mať veľmi náročné,“ vraví Velits v rozhovore pred Tour de France 2022.

Čo sa ďalej dočítate v rozhovore:

  • Prečo je Tadej Pogačar taký dominantný?
  • Ako vníma, že tohtoročná Tour de France sa stane predmetom seriálu streamovacej služby Netflix?
  • Ako hodnotí prípadný blížiaci sa koniec Petra Sagana?
  • Čo znamená, že najväčším súperom Petra Sagana je Peter Sagan?
  • Ako Peter Velits zvládol prechod medzi cyklistickým a civilným životom?

Šesť rokov ste mimo profesionálneho pelotónu. Ako sa zmenila cyklistika za ostatných desať rokov?

Už nie som vnútri cyklistiky, takže je to ťažké hodnotiť. Z diskusií aj s Marcusom Burghardtom (bývalý jazdec tímu Bora-Hansgrohe – pozn. red.) mi však vyšlo, že do pelotónu prišlo veľa mladých jazdcov a jazdí sa bez rešpektu. Aj počas našich desiatich rokov, čo sme jazdili aktívne s bratom Martinom, prešla cyklistika veľkými zmenami, či už technickými, prístupom jazdcov a väčším akcentom na výsledok. V podstate sa z pretekania stala honba za výsledkom za každú cenu.

Analytické oddelenia, starostlivosť o telo, zlepšujúce sa stroje. Cyklistika sa zdokonaľuje každým rokom, vnímate to?

Určite áno, tento trend sme zachytili ešte my počas aktívnej kariéry. Keď sme do profesionálnej cyklistiky prišli, boli v nej nejakí športoví riaditelia a mechanici, a keď sme končili s kariérou, v tíme pôsobilo niekoľko oddelení – kuchári, tréneri fitnes zameraní na strečingové cvičenia, niekoľko špecialistov, ktorí sa mohli sústredene zamerať na jednotlivé súčasti prípravy. Špecializácia bola už vtedy veľmi široká a verím, že v tom tímy pokračovali.

Aj samotní cyklisti sa zdajú neustále fyzicky dokonalejší.

Tím robí všetko pre to, aby pripravil pretekára na 100 %. Aj v prípade napríklad Tadeja Pogačara, jedného z najlepších cyklistov súčasnosti, však vidno, že rozhoduje aj talent, nielen ťažká fyzická práca. Nejde tu teda len o tím, ktorý si splnil všetky domáce úlohy, ale aj sám Pogačar je extrémnym talentom. Také isté prípady sú aj Wout van Aert či Mathieu van der Poel. Všetci trénujú, robia, čo len môžu, aby vyhrávali. Rozdiel potom urobí talent.

Kľúčové cyklistické orgány chcú, aby sa cyklistika ešte viac otvorila svetu, čomu má pomôcť aj seriál na Netflixe, ktorý bude mapovať tohtoročnú Tour. Čo si o tom myslíte?

Myslím si, že to je skvelý nápad. Jednoznačne to pomôže cyklistike, môže to ponúknuť pohľad dovnútra diania v tomto športe aj širokej verejnosti. Sám si to aj veľmi rád pozriem. Mnoho ľudí nevie, ako to v cyklistike skutočne chodí, čo a ako robia jazdci mimo pretekania.

V podobnom formáte, ktorý Netflix pripravoval o zákulisí diania vo formule 1, niektorí jazdci kritizovali, že dramaturgiou šou streamovacia služba trošku priostrila konflikty, ktoré sa medzi jazdcami dejú. Je taká rivalita aj v cyklistike?

Ťažko sa mi to porovnáva s F1, pretože neviem presne, ako to v nej funguje. Môžem však povedať, že aj v cyklistike sme mali niektorých tímových kolegov radšej a niektorých menej, s niektorými sme zdieľali izbu a s inými sme to takpovediac museli prežiť. Môj názor však je, že v F1 športoví riaditelia nemajú takú silu, akú majú športoví riaditelia v cyklistike, ktorých úlohou je povedať si, čo je správne a čo nie. Pekným prípadom je tím Movistar, ktorý mal veľmi veľa silných pretekárov, takže mali zarobené na podobné konflikty postavené na konkurencii. A to bola práve slabosť športových riaditeľov.

O Movistare už jedna dokumentárna séria existuje:

Saganovi pomôže vek a skúsenosti

Jedným z najzaujímavejších motívov súčasnej cyklistiky bolo trápenie Petra Sagana z ostatného roka, keď najmä pre zdravotné problémy prakticky úplne zmizol z očí. Sledujete, ako sa mu darí?

Je to veľmi nepríjemný rok, trápi sa od jeho začiatku. Jeho najväčší problém?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Peter Sagan

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie