Denník N

Beh na Ukrajine, adresy vojakov aj letecké základne. Z chyby v aplikácii Strava sa stalo bezpečnostné riziko

Ilustračná foto. Cvičenie na leteckej základni. Foto – TASR
Ilustračná foto. Cvičenie na leteckej základni. Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

známa športová aplikácia Strava rieši vážny problém, ktorý by mohol znamenať potenciálne bezpečnostné riziko.

Izraelská watchdogová organizácia FakeReporter zistila, že pomocou údajov z fitnes aplikácie je možné získať informácie o polohe vojenských základní aj to, kto sa na mieste pohybuje či kto základňu navštívil v minulosti.

K citlivým dátam sa dalo dopracovať aj v prípade, ak užívateľ aplikácie využíval najsilnejšie nastavenia ochrany súkromia.

Problémom a bezpečnostným rizikom boli takzvané segmenty, len v Izraeli pomocou nich organizácia FakeReporter odhalila informácie o stovke mužov a žien, ktorí športovali na miestnych vojenských základniach.

Nejde pritom o prvý podobný problém, napríklad v roku 2018 sa pomocou Stravy podarilo odhaliť bežecké trasy na vojenských základniach po celom svete vrátane amerických zariadení v Sýrii a Afganistane.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza v utorok a posielame ho aj e-mailom. Môžete si ho aj vypočuť na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii. Cez letné prázdniny bude mať Výklus prestávku.


Športová aplikácia Strava vstúpila na trh v roku 2009 a boli to práve takzvané segmenty, ktoré sa spolupodieľali na výraznom vzostupe jej popularity. Tento doplnok sa však teraz ukazuje ako možný problém z hľadiska bezpečnosti.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie