Denník N

Českí policajti kontrolovali právničku za mastné vlasy, podľa súdu nezákonne

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Môžu policajti bezdôvodne pýtať občiansky preukaz? V Česku súd rozhodol, že nie. U nás je zákon menej jasný, no podľa advokáta aj naši policajti musia mať na kontrolu dokladov dôvod.

Češka Zuzana Candigliota cestovala vlani v decembri vlakom z Břeclavi do Brna. Keď sa počas cesty vracala z toalety, všimla si, že policajti vo vagóne legitimujú ľudí. Po chvíli otvorili dvere aj na kupé, kde sedela ona.

Všetkých vyzvali, aby predložili svoje doklady,“ spomína. „Keďže pýtali občianske od všetkých, bolo mi jasné, že na to nemajú žiadny konkrétny dôvod. Prebiehalo to ako akási rutinná plošná kontrola, ktorá však podľa predpisov nie je možná.“

DSC_0333sZuzana je právnička. Spolupracuje s českou neziskovkou Liga lidských práv a venuje sa aj otázkam právomocí policajtov. Rozhodla sa teda ozvať. Keď sa policajtov pýtala na dôvod kontroly, povedali jej, že pátrajú po hľadanej osobe. Oponovala im otázkou, ako táto osoba vyzerá a či sa na ňu podobá.

Vtedy policajti prišli s novým vysvetlením. Vraj sa nachádzajú v priestore, kde môžu byť nelegálni migranti. „Pýtala som sa, či im moja plynulá čeština a znalosť českých zákonov nenapovedá, že je zrejme mizerná šanca, aby som bola cudzinka. Bolo jasné, že to odo mňa vyžadujú len preto, aby za každú cenu dokončili svoj úkon.“

Súd: Bolo to nezákonné

Keďže Zuzana policajtom odmietla bez jasného dôvodu občiansky preukaz predložiť, skončila na dve hodiny na policajnej stanici. A potom podala správnu žalobu na krajský súd v Brne.

Prednedávnom spor vyhrala, čo ju, ako sama priznáva, prekvapilo. Súd konštatoval, že polícia nemôže kontrolovať doklady so všeobecným odkazom na to, že človek môže patriť medzi hľadaných či nezvestných, ak nezodpovedá opisu osoby, po ktorej policajti pátrajú.

Rovnako podľa súdu nemožno pýtať občiansky preukaz od človeka len preto, že sa nachádza v oblasti, kde by mohli byť nelegálni migranti, ak je z okolností jasné, že k nim kontrolovaný človek nepatrí.

Česká polícia sudcov nepresvedčila ani argumentom, že „žalobkyňu oslovili práve s ohľadom na jej výzor, lebo mala na sebe rifle, vyťahaný sveter a na pohľad neupravené (neumyté, mastné) vlasy.“

Zuzana to neskôr na svojom Facebooku odľahčene komentovala ako hlúpe ohováranie.

Kedy môžu policajti pýtať občiansky

České zákony pomerne presne vymedzujú, kedy môžu policajti od človeka pýtať doklad totožnosti. Napríklad ak majú podozrenie, že spáchal trestný čin, je po ňom vyhlásené pátranie alebo mohol byť svedkom porušenia zákona. U nás je právomoc policajta žiadať občiansky preukaz všeobecnejšia.

„Policajt je oprávnený vyzvať osobu, ak je to potrebné na plnenie úloh podľa tohto zákona, aby preukázala svoju totožnosť dokladom totožnosti,“ píše sa v zákone o policajnom zbore.

Ombudsmanka Jana Dubovcová hovorí, že náš zákon dovoľuje policajtovi veľkú mieru vlastnej úvahy. „Zrejme sa predpokladá, že policajt pozná základné práva a slobody osôb a k legitimovaniu ľudí pristupuje len vtedy, keď je to potrebné pre plnenie jeho úloh.“

Podľa advokáta Adama Puškára, ktorý sa téme venuje, však aj takáto formulácia v zákone znamená, že policajti nemôžu pýtať doklady, kedykoľvek si povedia. „Úlohy policajného zboru sú taxatívne definované a patrí sem napríklad ochrana základných práv a slobôd, života, zdravia, odhaľovanie trestných činov a zisťovanie ich páchateľov,“ myslí si.

„Možno teda povedať, že ani na Slovensku policajt nie je oprávnený preventívne či rutinne vykonávať kontrolu totožnosti náhodných osôb.

Policajné prezídium má za posledné obdobie v štatistikách jednu sťažnosť na neoprávnené zisťovanie totožnosti, dokonca ju vyhodnotili ako opodstatnenú. O čo presne išlo, však už v archíve nemajú.

Pokuta za nenosenie občianskeho? Mýtus

Puškár už v minulosti upozorňoval aj na to, že mnohí ľudia si nesprávne myslia, že každý musí nosiť občiansky preukaz pri sebe, a ak ho mať nebude, hrozí mu pokuta. No nie je to tak. Zákon prikazuje každému mať občiansky preukaz, no nie vyslovene „pri sebe“.

„Povinnosť nosiť občiansky preukaz pri sebe je zrejme pozostatok z čias socializmu, ktorý sa v spoločenskom vedomí zo zotrvačnosti udržal až doposiaľ, jeho pôvod možno nájsť v zákone z roku 1957,“ vraví Puškár.

S tým viac-menej súhlasí aj hovorca policajného prezídia Michal Slivka. „Explicitne táto povinnosť skutočne nie je ustanovená, čo však nemení nič na tom, že občiansky preukaz je verejná listina, ktorou občan preukazuje svoju totožnosť,“ vysvetľuje Slivka.

„Ak sa napríklad občan dopustí protiprávneho konania a nemá pri sebe doklad totožnosti, je povinný v tejto súvislosti strpieť potrebné úkony policajného zboru.“

Čo to znamená? Ak človek nevie dokázať, kto je a ako sa volá, môže ho policajt až na 24 hodín predviesť na policajnú stanicu. Občiansky preukaz je teda dobré so sebou mať, ale žiadna pokuta za jeho nenosenie nehrozí.

Ako je to s kontrolami vozidiel?

Niektorí právnici v Česku, ale napríklad aj Puškár, si myslia, že tak, ako by policajti nemali bezdôvodne legitimovať ľudí vo vlaku či na ulici, nemali by ani bezdôvodne zastavovať autá.

„Ja si to úplne nemyslím, lebo pri autách chápem, že auto je v podstate zbraň,“ komentuje to Zuzana Candigliota. „To, že človek šoféruje pod vplyvom drog alebo alkoholu, sa niekedy nedá zistiť len tým, že sa s autom viditeľne motá, a teda existuje dopredu nejaké jasné podozrenie. Pri tomto chápem, že verejný záujem chrániť iných ľudí je väčší.“

Česká právnička hovorí, že svojou žalobou nechcela docieliť, aby sa policajti nevenovali svojej práci a správali sa alibisticky, ako to niekedy po kritike policajnej práce hovorí minister vnútra Robert Kaliňák (Smer).

„Cieľom nie je, aby polícia bola nefunkčná, naopak,“ tvrdí. „Polícia by sa mala sústrediť najmä na to, čím sa skutočne má zaoberať. Aby mali vysokú objasnenosť trestných činov, aby sa nebáli zakročiť proti korupcii. Tam v Českej republike vidieť veľký deficit, ale tam, kde je ich činnosť úplne zbytočná, tak tam sú veľmi aktívni.“

Kto môže pýtať váš občiansky?

Úrad na ochranu osobných údajov, ktorý dnes vedie bývalá novinárka Soňa Pethöová, hovorí, že vo všeobecnosti môžu osobné údaje z občianskeho preukazu pýtať firmy či štátne inštitúcie len vtedy, ak s tým občan písomne súhlasí.

Niektoré zákony však konkrétne ustanovujú aj výnimky, keď súhlas potrebný nie je. Okrem polície to je napríklad:

  • Slovenská pošta – napríklad pri platobných službách,
  • Banky – umožňuje im to zákon o bankách,
  • Miestne úrady – napríklad pri hlásení trvalého pobytu,
  • Správcovia bytových domov,
  • Úrady vybavujúce preukazy s elektronickým čipom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie