Denník N

Česi už poznajú termín prezidentských volieb. Babiša v nich môže čakať podobný scenár ako Fica

Andrej Babiš na jednej zo svojich kontaktných kampaní Za Babiša bolo lepšie. Foto - Facebook Andreja Babiša
Andrej Babiš na jednej zo svojich kontaktných kampaní Za Babiša bolo lepšie. Foto – Facebook Andreja Babiša

V druhom kole volieb by sa bývalý premiér podľa súčasných preferencií stretol s generálom Petrom Pavlom. V hre je aj kandidátka, ktorú prirovnávajú k slovenskej prezidentke.

Očakávalo sa, že predseda českého senátu Miloš Vystrčil vyhlási termín prezidentských volieb v priebehu leta alebo začiatkom jesene. Začiatkom tohto týždňa nakoniec oznámil, že sa budú konať v najskoršom možnom termíne 13. až 14. januára 2023 a prípadné druhé kolo prebehne 27. a 28. januára.

Nový prezident alebo prezidentka tak vystrieda Miloša Zemana 8. marca. Náklady na kampaň sa začínajú rátať od prvého júla.

„Dnes už evidentne niektorí kandidáti zháňajú podpisy. Niektorí iní politici robia aktivity, ktoré minimálne nesú znaky volebnej kampane,” zdôvodnil Vystrčil rozhodnutie oznámiť termín volieb už teraz. Šéf senátu zároveň uviedol, že náklady sa budú od prvého júla započítavať aj tým, ktorí ešte svoju kandidatúru neoznámili.

„Vidím to ako férový krok od predsedu senátu voči tým, ktorí už kandidatúru ohlásili a tiež počítajú s tým, že sa im náklady budú započítavať,” povedal.

Rátať sa bude aj Babišov karavan

Hoci sú voľby už o pol roka, kandidatúru zatiaľ oficiálne oznámila len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Petr Fiala

Svet

Teraz najčítanejšie