Denník N

Cesta Juraja Slafkovského: Z Košíc odišiel, lebo tam nikto nechcel makať, v Rakúsku boli súperi príliš slabí

Juraj Slafkovský počas osláv olympijského bronzu na Námestí SNP. Foto TASR - Jakub Kotian
Juraj Slafkovský počas osláv olympijského bronzu na Námestí SNP. Foto TASR – Jakub Kotian

Príbeh jednotky tohtoročného draftu NHL – Juraja Slafkovského si vybral Montreal Canadiens.

V Košiciach síce ešte bol vekom žiak základnej školy, no hokej hrával v tíme do 18 rokov. To mu však nestačilo, keďže mal pocit, že na tréningoch sa dostatočne nemaká.

Odišiel do vychýrenej akadémie Red Bullu Salzburg, no tam bol preňho problém, že so svojimi spoluhráčmi nemali konkurenciu v rámci spoločnej súťaže s Maďarmi a Slovincami.

Po krátkej zastávke v Česku však prišla adresa, kde vydržal najdlhšie – fínske TPS Turku, kde strávil posledné tri sezóny a ako 18-ročný už bol dôležitým hráčom tímu finalistu fínskej Liigy.

Slafkovský sa v noci stal prvým Slovákom vybraným v 1. kole od roku 2013, keď Columbus siahol po Markovi Daňovi. Pomerne vysoko boli neskôr aj Erik Černák a Martin Fehérváry, no kluby si ich vybrali v 2. kole.

Slafkovský v preddraftových rebríčkoch figuroval na 1. mieste medzi európskymi korčuliarmi a napríklad aj Peter Forsberg pre Denník N povedal, že svojou hrou mu pripomína legendárneho Jaromíra Jágra; myslí si to aj samotný Jágr.

V tomto texte sa dozviete, aká bola jeho cesta k tomuto momentu:

  • ako sa cez Rakúsko a Česko dostal do Fínska;
  • čím zaujal skauta TPS Turku;
  • alebo čo na ňom oceňuje Craig Ramsay.

Hľadanie pravého prostredia

Slafkovský mal v sezóne 2017/18 síce len 13 rokov, no už nastupoval v kategórii do 16 rokov a v 23 zápasoch zaznamenal 54 bodov (30+24), povolali ho aj do kategórie do 18 rokov. Tam si pripísal v 20 zápasoch 14 bodov (9+5). Napriek produktivite však tréner nestaval Slafkovského v kľúčových okamihoch, čo zrejme tiež dopomohlo jeho odchodu do zahraničia.

„Chlapci ma vzali dobre a v ťažkých momentoch ma podržali. Ale potom, keď sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

NHL Draft

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie