Denník N

NATO nemá odvahu zastaviť vojnu na Ukrajine. Alianciu však už Putin zmenil a úplne inak, ako chcel

Plagáty vo Varšave. V Poľsku majú jasný názor na Putina. Foto - TASR/AP
Plagáty vo Varšave. V Poľsku majú jasný názor na Putina. Foto – TASR/AP

Aliancia už považuje Kremeľ za hrozbu a chce sa na Putinove možné eskapády pripraviť. Aj o tom sa budú rozprávať svetoví lídri na historickom samite v Madride.

Ohavný a brutálny.

Týmito slovami svetoví lídri krajín G7 na samite v Nemecku odsúdili ruský raketový útok na obchodné centrum v ukrajinskom Kremenčuku. V čase útoku v ňom bolo podľa prezidenta Volodymyra Zelenského tisíc ľudí a počty obetí a ranených sa rátali na desiatky.

Po viac ako štyroch mesiacoch vojny, ktorú vedie Rusko proti Ukrajine, sa mesto na brehu Dnipra pripísalo do dlhého zoznamu ukrajinských miest, ako sú Irpiň, Buča, Charkiv alebo Mariupol, kde sa podľa všetkého odohrali vojnové zločiny.

Viacerí z lídrov najvyspelejších krajín sveta sa po schôdzke v Bavorsku v utorok znova stretávajú v Madride na samite NATO. Ten má nálepku najdôležitejšieho stretnutia Aliancie od konca studenej vojny. Jeho hlavnou témou bude, ako sa vyrovnať s Ruskom, ktoré tentoraz už aj pochybovači označujú za priamu hrozbu.

Následky vojny na Ukrajine sa prirovnávajú k prelomu, ktorým si prešiel Západ po útoku na Dvojičky 11. septembra 2001. Akým spôsobom sa s novou svetovou realitou vyrovná NATO, bude jednou z najdôležitejších otázok kľúčového samitu 30 členských krajín.

Na čo NATO nemá odvahu

„Útoky, ktoré nerozlišujú nevinných civilistov, predstavujú vojnový zločin. Ruský prezident Vladimir Putin a ľudia, ktorí sú za ne zodpovední, budú niesť následky,“ uviedli lídri G7 v spoločnom vyhlásení.

Na samite NATO sa budú rozprávať o posilnení bojových jednotiek na východnom krídle aj o novej strategickej koncepcii. Jedno však riešiť v španielskej metropole najbližšie tri dni nebudú.

Podobne ako po zabíjaní civilistov v Buči ruskými okupantmi či po bombardovaní Mariupola, ani po útoku na ukrajinský obchodný dom v Kremenčuku nebude mať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie