Denník N

Vývoj bojov (124. deň): Ako veľmi sa líši ruský a ukrajinský pohľad na priebeh bojov

Zranená obyvateľka Slovianska po ruskom bombardovaní. Foto - TASR/AP
Zranená obyvateľka Slovianska po ruskom bombardovaní. Foto – TASR/AP
  • Lysyčansk pravdepodobne padne.
  • Ako sa líši ruský a ukrajinský pohľad na aktuálne boje.
  • Dôležitá odbočka na Slovensko: Ako by na Ukrajine uspela ťažká technika, ktorú kupujeme?
  • Mapa dňa: HIMARS a ruské muničné sklady na Ukrajine.
  • Videá dňa: Rusi o Cherson bojujú aj nálepkami; na bojisko dorazili najvýkonnejšie húfnice súčasnosti, nemecké PzH 2000; aká je hranica medzi životom a smrťou – ukrajinskí strelci striehnu na ruské bombardéry.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za pondelok 27. júna. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Lysyčansk pravdepodobne padne. Pozornosť zostáva aj ďalej upretá práve na toto mesto. Už len letmý pohľad na mapu nedáva veľkú nádej, že sa ho ukrajinskej armáde podarí udržať. Mesto sa ocitlo na vrchole výbežku vrezaného pomerne hlboko do území okupovaných ruskou armádou. Jeho udržanie závisí aj od ubránenia zásobovacích trás (známa cesta T1302), ktoré sú na dostrel, prípadne priamo na dohľad voľným okom ruských jednotiek. Ukrajincom čiastočne pomáha terén v podobe vyvýšenín, ktoré zatiaľ kontrolujú, ale ak sa nestane niečo nepredvídané, je len otázkou času, kedy ich Rusi obídu.

Ruský a ukrajinský pohľad na aktuálnu situáciu. Oficiálne zdroje a západní analytici sú opatrní, keď hodnotia situáciu pri Lysyčansku. Neoficiálne zdroje zas ponúkajú protichodný obraz udalostí. Za ruskú stranu to bude často spomínaný Igor Strelkov, za ukrajinskú prominentný ukrajinský vojnový spravodajca Igor Butuzov. Obaja o aktuálnych udalostiach napísali dnes v rozpätí niekoľkých hodín. Butuzov o jednej v noci, Strelkov o štvrť na osem ráno. Obaja majú nadštandardné informácie priamo z miesta bojov a napriek tomu obaja ponúkajú rôzne závery.

Najskôr Strelkov:

Tvrdí, že Ukrajinci sa už z mesta urýchlene sťahujú. Ústup jednotiek kryje zadný voj a je vraj miestami taký rýchly, že jednotky luhanských separatistov nedokážu Ukrajincov prenasledovať pre „takmer úplný nedostatok kolesovej a pásovej techniky“. Strelkov toto tvrdenie nevysvetľuje. Pôsobí ako slabé miesto jeho vyhlásenia – načo utekať pred nepriateľom, ktorý vás nedokáže prenasledovať, navyše keď zároveň nikde akútne nehrozí obkľúčenie?

Strelkov však tvrdí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie