Denník N

Veterinárka radí, čo so psom, keď sa bojí búrky: nemaznať, ale upokojovať, upriamiť pozornosť na niečo iné

Ilustračné foto - Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Strach z búrok je druhou najčastejšou fóbiou z hluku pri psoch, hneď za strachom z ohňostrojov. Až 87 percent psov sa bojí zvuku hromu, hovorí Martina Karasová, ktorá pôsobí v Klinike malých zvierat v Univerzitnej veterinárnej nemocnici a na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

V rozhovore vysvetľuje:

  • že naozaj sú rasy náchylnejšie na fóbiu z búrky;
  • čo robiť so psom, aby sa fóbii vyhol;
  • čo robiť, keď ju už má;
  • aké prostriedky na to použiť.

Sú psy, ktoré sú náchylnejšie na fóbiu z búrky?

Áno, zdá sa, že pri niektorých to tak je, táto náchylnosť môže byť spôsobená genetickou predispozíciou, sú to najmä pastierske plemená, napríklad border kólia alebo austrálsky ovčiak.

Čo s tým?

Vrodené vnímanie strachu je prirodzené. Ak je stimul príležitostný, ale intenzívny ako hromy, vyvolá to pri psovi fyziologickú reakciu strachu. Ak sa táto reakcia nestretne so žiadnym následkom, postupne si začne na stimul privykať. Na druhej strane, ak sa spája s averznými zážitkami, ako napríklad trestom, uzavretou situáciou bez možnosti úteku alebo pri zvieratách so slabou stimuláciou prostredia, premení sa na stimul, ktorý zosilní reakciu strachu.

Bohužiaľ, strach z búrok a iných hlasitých zvukov sa môže pri pravidelnom vystavovaní sa tomuto stimulu postupne zhoršovať. To je dôvod, prečo sa závažnosť príznakov strachu a úzkosti psov z búrky často zvyšuje v priebehu letných mesiacov a z roka na rok. Pes si môže tento strach spájať s inými paralelnými zvukmi, ako je zvuk dažďa.

O fóbiách z hluku pri psoch nie je ešte veľa poznatkov. Tento strach sa môže vyvinúť pri psoch všetkých vekových skupín, aj keď je pravdepodobnejšie, že psy staršie ako rok ním budú trpieť častejšie.

Čo vlastne spôsobuje ten veľký strach? Čo sa odohráva v hlave psa počas búrky? 

Presná príčina úzkosti z búrky pri psoch nie je známa, ale môže zahŕňať kombináciu rôznych faktorov, a to nedostatočné vystavenie búrkam na začiatku vývoja, neúmyselné posilnenie reakcie na strach majiteľmi a genetickú predispozíciu na emocionálnu reaktivitu – tu sa zdá, že tento stav je bežnejší pri pastierskych plemenách.

Aj keď si vedci nie sú istí, čo je spúšťačom, predpokladá sa, že fóbia z búrky je spôsobená kombináciou zmien barometrického tlaku, statickej elektriny, vetra, hromu, bleskov a nízkofrekvenčného dunenia, ktoré prichádzajú pred samotnou búrkou.

Reakcia na stav strachu je zložitým procesom a zúčastňujú sa na nej početné kortikálne a limbické štruktúry mozgu, tiež štruktúry mozgového kmeňa. Jedna štúdia preukázala 207-percentné zvýšenie hladín kortizolu (stresového hormónu – pozn. red.) v slinách psov po vystavení simulovaným zvukom búrky. Prehnaná autonómna aktivácia a uvoľňovanie kortizolu môžu viesť k zníženiu imunity a zvýšenému riziku stavov, ako sú zvýšený krvný tlak, srdcové choroby, únava a nespavosť.

Dá sa preventívne pracovať na tom, aby sa pes natoľko búrky nebál? Napríklad ho postupne kontrolovane vystavovať zvuku búrky a dávať mu popritom pozitívne stimuly, napríklad sa s ním hrať? A ak to robiť, tak kým je ešte menší, potom sa búrky nebojí, alebo sa to dá aj vtedy, keď sa už uňho vyvinul veľký strach? 

Pokiaľ sa šteňa zoznamuje s rôznymi stimulmi, je vhodné začať čím skôr vytvárať pozitívne väzby s nepríjemnými stimulmi, napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pes

Rozhovory

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie