Denník N

Žilinka viní koalíciu a médiá, že sú ním chorobne posadnuté

Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Generálny prokurátor sa na ústavnoprávnom parlamentnom výbore pochytil s koaličnými politikmi. Sporili sa aj pre Daniela Lipšica a Vladimíra Pčolinského.

„Niektorí politici a novinári trpia chorobnou posadnutosťou mojou osobou a snahou zbaviť sa ma,“ rozprával generálny prokurátor Maroš Žilinka na úvod členom ústavnoprávneho parlamentného výboru, kam ho zavolali vysvetliť aktuálnu situáciu v jeho úrade.

„Ja mám dušu takú spokojnú a kľudnú, nemám sa pred čím skrývať a čoho sa báť,“ pokračoval pred poslancami. Už pri prvej otázke od poslanca Za ľudí Juraja Šeligu mal Žilinka problém prezradiť, či sa pozná s Petrom Koščom, podnikateľom s väzbami na Slovenskú informačnú službu a jedným z hlavných aktérov vojny v polícii, ktorý je na úteku.

„Takéto otázky považujem skôr za urážku, nevidím jeden jediný dôvod, aby som sa stal predmetom týchto hier,“ vravel Šeligovi Žilinka s tým, že je už dlhodobo predmetom atakov so snahou o diskreditáciu a jeho odchod z postu generálneho prokurátora. Nijaké konkrétnosti neuviedol.

Podpredseda výboru Alojz Baránik z SaS sa potom Žilinku spýtal, či sa teda s Koščom niekedy v živote stretol alebo nie. „Stretli alebo nestretli, ďakujem pekne, nedám sa zaťahovať do týchto hier,“ reagoval Žilinka. Ku Koščovi nakoniec iba podotkol: „Nebol som s ním v žiadnom vzťahu.“

Žilinku sa na zasadnutí výboru najviac zastával opozičný poslanec Matúš Šutaj Eštok z Hlasu, ktorý koalícii vyčítal, že robí „inkvizičný výbor na generálneho prokurátora“.

Kto je Košč a kto ho spája so Žilinkom

Košč figuroval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Daniel Lipšic

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie