Denník N

Kríza v koalícii sa zhoršuje, SaS sa približuje k odchodu (scenáre možného vývoja)

Minister hospodárstva Richard Sulík v parlamente. Foto – TASR
Minister hospodárstva Richard Sulík v parlamente. Foto – TASR

Spory Igora Matoviča so SaS by mohli vyústiť do odchodu strany Richarda Sulíka z vlády, vyplýva z jeho vyjadrení z posledných dní.

Zásadné vyjadrenie SaS by mohlo prísť už na budúci týždeň. Predseda tejto strany a minister hospodárstva v utorok oznámil, že zvoláva na 6. júla zasadnutie republikovej rady. Tento 13-členný orgán má kompetencie na to, aby mohol rozhodnúť aj o odchode z vlády či o iných zásadných veciach.

Republiková rada SaS bude rokovať v rozšírenom formáte, teda s poslancami a s členmi vlády. „Sme svedkami hrubého porušenia legislatívneho procesu. Takisto opakovaného porušenia koaličnej zmluvy. Boli sme aj terčmi útokov, klamstiev, jednoducho nemá zmysel sa tváriť, že problémy v koalícii nie sú,“ povedal Sulík po zasadnutí vlády.

Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič po Sulíkovom ohlásení oznámil, že OĽaNO zvolalo mimoriadne predsedníctvo. „Koaličný partner blokuje rozhodnutia tým, že nechodí na koaličné rady. Musíme sa rozhodnúť, ako ďalej,“ povedal. Možnosti na predsedníctve sú podľa neho rôzne.

Premiér Eduard Heger nevylúčil ani odvolanie ministra financií, teda svojho straníckeho nadriadeného. „Všetky scenáre sú v hre,“ reagoval premiér na takúto otázku podľa SME. „Som premiér štvorkoalície OĽaNO, SaS, Sme rodina a Za ľudí. Mojím cieľom je, aby táto koalícia dovládla do konca volebného obdobia,“ povedal Heger. „Do toho venujem všetko úsilie.“

V parlamente neskôr povedal, že sa neobáva odchodu SaS z vlády. „Nie, neobávam sa ničoho, pretože sa nemám prečo obávať, lebo mi ide o istý výsledok.“ Koalícia podľa neho má na to, aby dovládla úspešne. Hovoril o vybičovaných emóciách, ktoré treba zvládnuť, a ako najväčší problém koalície vidí komunikáciu. „Momentálne je dôležité, aby emócie vychladli. Potom sa môžeme rozprávať o riešeniach.“

Ako by mohla SaS ďalej postupovať a aký vplyv to môže mať na ďalšiu existenciu koalície? Scenárov je niekoľko.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Slovensko

Teraz najčítanejšie